Зима

Зима
Пролет

11 декември 2016 г.

Най-желаните подаръци за Коледа

Наближава най-светлият, а аз бих допълнила и най-скъпият празник в годината. Коледа. 

 
Коледа се характеризира с две неща. Събираме се със свекървата. И фалираме. Вероятно и затова празникът е сред най-големите християнски чествания – какво по-християнско от това първо да си дадеш всичките пари, а после да си обърнеш и другата буза... 

Една приятелка се е изхитрила и подарява само картички. На картичката на свекървата пише, че като подарък за Коледа я кани на обяд. А на картичката на мъжа си пише, че коледният му подарък е поканен на обяд. Чиста работа. Само че приятелката ми е обикновена гражданка, учителка по руски в софийско училище. Семейството също е обикновено и затова подаръците са в рамките на учителския бюджет, тоест предимно “здраве и любов си пожелаваме”. 

Виж, хората с възможности имат сериозен проблем. Не може всяка година джипове да си раздават, откакто има нискотарифни авиокомпании и екскурзиите станаха едни такива простосмъртни, банките тая година не се дават, мамка им, а ЕС позатегна колана с фондовете, та наистина да се чуди човек какво да подари на любимата... 

Толкова се притесних за хората с възможности, че като опитен журналист успях да се добера до флашка, на която има записи на коледните им писма. Какво си пожелават българските богаташи за празниците? 

На първо място: мандат! 

Както се пееше в онази песничка, “Мандат ще има за всички от сърце”. В ролята на Дядо Коледа тази година е отиващият си президент Плевнелиев. Човекът постъпи мъдро като добрия старец – на всички политичета, които са слушкали и папкали, подари по един мандат. И тъй като на Коледа стават чудеса, накрая мандат остана и за подаръци догодина. Така Коледата задмина дори Исус, който с две риби нахранил цял народ. А Плевнелиев успя с един мандат да натъпче цели четири партии, че и му остана. 

На второ място: украинки

Това желание е на път да се изпълни. ЕС обяви, че ще отмени пътуването с визи за Украйна и ето ти, че следващата бежанска вълна догодина ще е много по-апетитна от предишната. Няма да са млади мургави брадати мъже в добра спортна форма, а млади руси, дано не са брадати, жени с добри форми. Тоя подарък ще го приемат даже и патриотите, сигурна съм. Не вярвам с наплива на украинки да се стигне до масови побои в Харманли, а ако има, то няма да е, за да ги изгонят, а за да ги вземат. 

На трето място: атомна централа. Атомната централа е вечна. Поне българската. Строим я почти колкото и магистрала “Хемус” и още не е готова. Колко партии и колко народ изхрани тая централа, само БСП може да каже. Добре, че ГЕРБ си поръча магистрали за подаръци, иначе нямаше да може да насмогнем на подаръци. 

Даже съвсем скромно двете партии са се разбрали и кой да им подарява – магистралите ги носи Дядо Коледа, а атомните централи – Дядо Мраз.

На четвърто място: нов десен проект. Може да са още малки, но и те папкат, и те слушкат, при това през цялата година. За реформаторите, десните и либералите и тази година ще има нов десен проект. Един проект с много бащи, каквато е дясната традиция. 

На пето място: пост в Еврокомисията. Тук Дядо Коледа много внимава да не стане като с ООН-то, да подари един пост на две кандидатки, че после голям резил. Все пак този подарък е и най-несигурен, че току-виж имаме еврокомисар, а нямаме Европа... 

Затова аз си позволих собственоръчно да добавя в писмата на политиците ни още едно желание и стискам палци Дядо Коледа да го изпълни на всички. 

Моето предложение: Акъл, ама навреме. 

Дали на добрия старец ще му остане време да донесе подаръци и на обикновените граждани, не знам. Чувам, че не всички слушкат, а става ясно и че все по-малко папкат. 

Така че, ако и 2017-а не ви се получи добре, скъпи граждани, сами сте си виновни! Хо-хо-хо.


Лола Монтескьо, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар