Зима

Зима
Пролет

8 декември 2016 г.

Хубава работа, ама българска!

В Благоевград сътвориха невероятна глупост, като пуснаха 220V ток по светлините на коледната елха, поставена в центъра на града за празниците.
 
В същото време от общината наслагаха информационни табели и разпространиха съобщение, в което информират гражданите за опасността и предупреждават особено децата да бъдат особено внимателни и да не прекрачват заградената елха. 

„Елхата и поставените празнични елементи са осветени чрез лампи, по които протича високо напрежение. Това е и причината те да бъдат оградени, за да се избегнат инциденти. Апелът на община Благоевград е табелите да бъдат взети под внимание от родители и деца”, се казва в разпространеното официално съобщение.

Хубава работа, ама българска! Не зная на кой местен гений е хрумнала идеята за 220-волтовата коледна елха, но той определено има доста странно чувство за хумор. Защото вероятността в дните до настъпващите празници „две дечица веселушки да светнат като крушки” е изключително голяма. Това, което е по-изумителното обаче, е, че нито една контролираща институция не се е сезирала, не е направила проверка и не е отстранила опасната елха от центъра на града.

С наближаването на някакви празници всякакви контролни комисии и органи започват всевъзможни безкрайни проверки по търговските обекти, като се почне от никулденския шаран и се стигне до ястията от новогодишната трапеза. За всички продукти се изискват по цяло тесте съпровождаща документация и често се търси под вола теле. Нито един контролен орган обаче до този момент така и не се е самосезирал да направи проверка, да удари една солена глоба на общината в Благоевград и да премахне смъртоносната елха и опасните лампички от центъра на града. 


Всъщност в това няма нищо учудващо. У нас открай време се вземат мерки, когато бедите и нещастията вече станат, а не преди това, превантивно. Вероятно ще стане така и този път, когато, не дай Боже, навръх Нова година някой подпийнал гражданин или група дечица решат да се повеселят около празничната елха, докоснат се случайно до нея и се изпържат на високото напрежение. Едва тогава вече ще тръгнат много проверки и отново ще има длъжностни лица, които ще чупят и кършат безпомощно ръцете си и ще се питат: „Ама защо така стана ?”

А истината е съвсем простичка. Защото когато се върши едно нещо, трябва просто да се мисли. А не когато белята стане, да се търсят причините за нея.



 
Иван Първанов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар