Зима

Зима
Пролет

6 януари 2017 г.

2017-та - година на промени

Наследството на 2016 година не са само рискове, а и нови шансове
 
В началото на 2017 година политическото махало сменя посоката си. Предстои да се види до каква степен ще се придвижи вляво.

Това прогнозират наблюдателите от Института "Иван Хаджийски" в годишния си политически анализ. Сред авторите му са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов и Борис Попиванов, съобщава Dnes.bg.

"Страната тръгва към предсрочни избори без предизвестен изход. Партийната система излиза от периода на доминация на една политическа сила", смятат те.

Анализаторите смятат, че 2014 г. и 2015 г. са довели БСП до най-тежката криза в левицата след промените. Сега обаче се наблюдавал възход на левицата и обезличаване на АБВ.

От Института акцентират и на ролята на ДПС. Те припомнят, че през 2014 година движението е поело курс надясно, а в края на 2015 година е започнало нов преход наляво.

"ДПС сега е в центристката позиция с отворени врати и вдясно, и вляво", смятат наблюдателите.

Според тях един от големите въпроси на започналата година ще е дали Бойко Борисов ще намери подходяща формула, за да се спре започналото движение на ГЕРБ надолу.

Друг от важните въпроси на 2017-та според анализаторите е и дали БСП ще съумее да се утвърди като основен изразител на исканията за промяна.

Сред очакванията за новата година са и партиите да се определят спрямо новия президент Румен Радев. Същото ще трябва да направи и той.

"Това ще проличи от ключовия въпрос кой и какъв ще е служебният министър-председател. Кои и какви ще са министрите", смятат анализаторите.

Според тях едно от най-важните предизвикателства пред Румен Радев ще е излъчването на български еврокомисар. Наблюдателите от Института смятат, че тази задача на новия президент се подценява за сметка на други въпросителни като предстоящите парламентарни избори и натискът за промени в избирателната система.

"Съществено е доколко новите консервативни, националистически и популистки движения ще се интегрират в политическия естаблишмънт. Важно събитие за подреждането на политическия пъзел несъмнено ще бъде номинацията на бъдещия български еврокомисар", пишат в анализа си анализаторите.

Според тях наследството на 2016 година не са само рискове, а и нови шансове. 2017-та ще бъде със сигурност година на промени.


Главният въпрос е: Ще бъде ли направена крачка към политическата рационалност?, завършват анализа си от Института.


Няма коментари:

Публикуване на коментар