Зима

Зима
Пролет

22 януари 2017 г.

Речта, която ни липсва

Това е речта на американския президент Доналд Тръмп. В нея Америка е заместена с България. Но смисълът си остава...

"Ние, гражданите на България, днес се обединяваме в едно велико национално начинание да възстановим страната си и да възвърнем надеждите, които тя дава на целия народ. Заедно ще определяме посоката на България и на света през следващите много, много години.

Ще се сблъскаме с предизвикателства. Ще се изправим с трудности. Но ще си свършим работата.
...
Твърде дълго една малка група от столицата ни се облагодетелстваше от ползите на властта, докато народът трябваше да плаща цената.
...
Политиците просперираха - но работните места се съкращаваха, заводите затваряха. Системата защитаваше себе си, но не и гражданите на тази държава.
Техните победи не бяха ваши победи; техните триумфи не бяха ваши триумфи; докато те празнуваха в столицата, бедните семейства в цялата страна нямаха много поводи за тържество.
...
Десетки милиони от вас се превърнаха в част от историческо движение, каквото светът не беше виждал досега. В центъра на това движение е едно ключово убеждение: че нацията съществува, за да служи на гражданите си. Българите искат отлични училища за своите деца, спокойни квартали за своите семейства и добри работни места за себе си. Това са справедливи и разумни искания за едно праведно общество.

Но за твърде много от нашите съграждани реалността е различна: майки и деца живеят в капана на бедността в провинциалните градове; ръждясалите фабрики са пръснати като надгробни камъни по цялата страна; образователната система е удавена в пари, но лишава нашите млади и красиви студенти от знания; престъпността, групировките и наркотиците отнеха твърде много човешки животи и ограбиха страната ни от толкова много нереализиран потенциал.
...
В продължение на десетилетия обогатявахме чуждестранната индустрия за сметка на българската индустрия; субсидирахме въоръжените сили на други страни, като позволявахме изчерпването на ресурсите на нашата армия; защитавахме границите на чужди държави, но отказвахме да опазим своите собствени.
...
Направихме другите страни богати, а богатството, силата и увереността на нашата страна изчезнаха от погледа ни.
...
Един по един затваряха заводите и напускаха територията ни, без изобщо да се замислят за милионите български работници, които остават без поминък.
...
От днес нататък, нашата страна ще се управлява от ново виждане.
 

От този момент нататък, България стои на първо място.
 

Всяко решение за търговията, за данъците, за имиграцията, за външните работи, ще се взема в полза на българските работници и българските семейства.

Трябва да защитаваме границите си от чуждите държави, които посягат на нашата продукция, отнемат нашите компании и унищожават нашите работни места. Защитата ще доведе до голямо благоденствие и сила.

България ще започне отново да побеждава - и то победи, невиждани досега. Ще си върнем работните места. Ще си върнем границите. Ще си върнем богатството. И ще си върнем мечтите.

Ще построим нови пътища, магистрали, мостове, летища, тунели, жп-линии по цялата ни прекрасна страна. Ще извадим хората от системата за социално подпомагане и ще ги върнем на работа - за да възстановим страната си с българска работна ръка и български труд.

Ще следваме две прости правила: Купувайте българското и Назначавайте българите. Ще търсим приятелство и добра воля от всички страни по света - но ще го правим с разбирането, че всяка нация има право да постави интересите си на първо място.

В основите на политиката ни ще стои абсолютната вярност на България, а чрез верността си към нашата страна ще преоткрием верността си едни към други.
Ако отворите сърцето си за патриотизма, няма да има място за предразсъдъците.
Библията ни казва: "Колко добре и приятно е, когато божиите хора живеят в единство".

Трябва да изразяваме мнението си открито, да обсъждаме разногласията честно, но винаги да търсим солидарността. Когато България е обединена, България е абсолютно неудържима.
...
Най-сетне трябва да започнем да мислим и да мечтаем за големи неща. В България знаем, че една нация живее дотогава, докато има стремежи.

Повече няма да приемаме политиците, които само приказват и не вършат нищо - постоянно се оплакват, но не предприемат нищо. Времето за празни приказки приключи. Сега идва времето за действия.

Не позволявайте на никого да ви казва, че това не може да се случи. Няма предизвикателство, което да се опре на душата, борбеността и духа на България. Няма да се провалим. Нашата страна ще се развива и ще просперира отново.
...
 

Новата национална гордост ще изпълни душите ни, ще вдигне погледите ни, ще излекува разделението ни.

Затова, нека всички българи, във всеки град - близък или далечен, малък или голям, през планини и гори, от океан до океан, чуят тези думи:
 

Повече никога няма да бъдете пренебрегвани.

Вашият глас, вашите надежди и вашите мечти ще определят българската съдба. Вашият кураж, доброта и любов завинаги ще ни водят напред.

Заедно ще направим България силна отново.
Заедно ще направим България богата отново.
Заедно ще направим България горда отново.
Заедно ще направим България сигурна отново.
И да, заедно ще направим България велика отново.

Благодаря ви, Бог да ви благослови и Бог да благослови България."



Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар