Зима

Зима
Пролет

31 януари 2017 г.

Доналд Тръмп уволни главния прокурор на САЩ

Сали Ятес отказала да изпълни правна заповед, предназначена да защити гражданите на Съединените щати
 
Американският президент Доналд Тръмп уволни действащия главен прокурор на Съединените американски щати, Сали Ятес, след като тя призова прокурорите от Министерство на правосъдието да не защитават неговата спорна изпълнителна заповед за имиграцията, съобщава АФП.

„Действащият главен прокурор, Сали Ятес предаде Министерството на правосъдието, отказвайки да изпълни правна заповед, предназначена да защити гражданите на Съединените щати“, заявиха в изявление от Белия дом. 

„Президентът Тръмп освободи г-жа Янес от задълженията ѝ и впоследствие назова Дана Боенте, американският прокурор за източната част на щата Вирджиния, да служи като действащ главен прокурор докато сенатор Джеф Сешънс бъде окончателно потвърден от Сената“, гласи още текстът от администрацията на Тръмп. 

Доналд Тръмп смени и действащия ръководител на федералната агенция по имиграция и митническо изпълнение. Не е посочена причина за решението за смяната на Даниел Рагсдейл.

Томас Хоман, който сменя Рагсдейл на поста, ще помогне „да бъде гарантирано, че прилагаме нашите имиграционни закони във вътрешността на Съединените американски щати в съответствие с националния интерес“, заяви говорителят на федералната агенция по имиграция и митническо изпълнение Джон Кели.


Няма коментари:

Публикуване на коментар