Зима

Зима
Пролет

9 януари 2017 г.

Сбъркани ценности

Сякаш у нас има неписано правило всичко стойностно да бъде забравено. Да отлежава някъде в прахта.
 
Тук не правят изключение великите ни музиканти или писатели, които все чакат признание. А някои дори и не го дочакват, за съжаление. 

И тогава се чудим ние ли живеем някъде извън времето и пространството или просто някъде сбъркахме ценностите. За разлика от други страни, където ценят своите певци, автори и композитори. 

Скандалът между БНР и „Музикаутор“ от последните дни май напомни за тази язва в обществото ни. Язва, която трябва да се лекува. Защото в чужбина определено се печели от музика, от това да пишеш стойностни книги. У нас също печелят, но само някои. 

Стана така, че един Азис например си докарал с т.нар. „Хабиби“ над 70 000 лева. Песента му, някои дори я определят като хит, отчела рекордни гледания в YouTube. По груби сметки минималната сума, която един БГ артист получава за 1000 гледания, е около един долар. Наскоро дори стана ясно, че само от шест песни Азис вади 80 хиляди долара. Както се казва, народът това иска, това слуша. 

В същото време обаче проблемът с уреждането на авторските права у нас си остава. Това важи дори при организирането на концерти и различни музикални събития в страната, което ощетява творците. Примерите в това отношение са много. Според много от големите ни имена в музикалния бранш дори действащото законодателство не се спазва и в заведенията - пиано-барове, ресторанти с музика на живо, клубове. Много композитори и певци пък са изразявали неведнъж огорчението си от факта, че в радиата и телевизиите у нас рядко се излъчва българска музика.

Факт е, че тенденциите във века на технологиите, в който живеем, се променят значително. Световната сцена е доказателство за това. В последните години започнаха да се търсят известни имена, които да участват активно в написването на песни. Сега се наблюдава и обратният феномен - все повече автори се престрашиха и освен да пишат песни за други изпълнители, вече дори излизат на сцената, при това успешно. 


Също така световната индустрия все повече започна да се отдалечава от албумите, написани от огромен брой автори на песни. Това също се оказа доста успешна крачка, която роди едни от най-успешните албуми през последните няколко години. У нас май ценностите продължават да са сбъркани.

И докато е така, големите ни имена в музиката ни ще продължават да са ощетявани. А други ще печелят просто от гледания в YouTube.

Яна Йорданова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар