Зима

Зима
Пролет

6 февруари 2017 г.

500 000 протестираха снощи в Румъния

Оттеглянето на спорното постановление не уталожи гнева на демонстрантите
 
Около половин милион души по оценки на медиите излязоха снощи за шести пореден ден на протест в Румъния, въпреки че правителството оттегли спорното постановление за декриминализиране на някои корупционни деяния.

Оттеглянето на постановлението не уталожи гнева на демонстрантите, които бяха около 250 000 в Букурещ до сградата на правителството и още толкова в други румънски градове.

Протестиращите искат оставка на социалистическото правителство на Сорин Гриндяну.

Текстът предвиждаше чувствително намаляване на присъдите за злоупотреба със служебно положение и предприемане на наказателно преследване за подобно деяние само ако причинените щетите са по-големи от 200 000 леи (около 86 910 лева).

Най-масовите антиправителствени протести от революцията през 1989 г., при която бе свалено правителството на диктатора Николае Чаушеску, успяха да притиснат новото румънско правителство да оттегли набързо приетото решение. Нормативният акт, срещу който се обяви влиятелната Румънска православна църква, щеше да отслаби усилията за борба с корупцията, които бяха започнали да постигат напредък срещу управленческата култура на политици, свикнали да действат безнаказано.

"Оставка!" и "Крадци!" скандираха вчера демонстрантите в Букурещ, развявайки националните трибагреници и знамена на Европейския съюз.

Премиерът Гриндяну изключи възможността да подаде оставка и заяви в телевизионно интервю, че носи отговорност към хората, гласували за неговата партия на парламентарните избори на 11 декември. Той обеща бързо да започне обществени дебати по въпроса с останалите политически партии и гражданското общество.

Досега протестите протичат до голяма степен мирно и дори в празнична атмосфера.

Вчера имаше и проправителствена демонстрация, на която няколкостотин души се събраха около президентския дворец да протестират срещу решението на президента Йоханис Клаус да застане на страната на протестиращите, искащи отмяна на мерките за смекчаване на антикорупционното законодателство.



Няма коментари:

Публикуване на коментар