Зима

Зима
Пролет

2 февруари 2017 г.

КТ "Подкрепа" иска от президента вето на закона за концесиите

От синдиката са изразили убеждението си, че президентът трябва да бъде лидер на обществения дебат по редица проблеми в обществото
 
Според КТ "Подкрепа" би било редно президентът Румен Радев да наложи вето върху закона за концесиите.

Позицията на синдиката изрази президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов след като заедно с представители на Изпълнителния съвет на синдикалната организация разговаряха с държавния глава на "Дондуков"2.

"Използвахме повода да обърнем вниманието на президента върху два проблема - единият от тях е обществения интерес около приетия набързо, в последния момент закон за концесиите", информира Манолов след срещата.

"По този законопроект практически отсъстваше обществен дебат, което затвърди в обществото притесненията, съмненията, че има нещо нередно в този закон", коментира той.

По думите му има немалко неща, които могат да бъдат критикувани и коментирани.

"В този смисъл според нас би било редно президентът да упражни правото си на вето върху този закон, да го върне в парламента, в който период да се състои общественият дебат върху тези проблеми", посочи Димитър Манолов.

"Засегнахме още един малък, частен въпрос на пръв поглед, но с голяма обществена значимост. Това е въпросът със субсидията за Националната компания "Железопътна инфраструктура", която в сегашния си размер не би осигурила нормалното функциониране на тази система", каза Димитър Манолов.

Той коментира, че няма нужда да се търсят специални примери за това, като добави, че примерът със случилото се в Хитрино е достатъчен, за да подчертае важността на правилното отношение към въпроса.

Лидерът на "Подкрепа" определи първата им среща с държавния глава като опознавателна и добави, че са искали да споделят начина, по който от синдиката виждат бъдещата си работа с президентската институция. От синдиката са изразили убеждението си, че президентът трябва да бъде лидер на обществения дебат, още повече че в обществото имало натрупани дълга поредица проблеми, по които има какво да се дебатира и да се търсят решения. Манолов открои образованието, здравеопазването, социалната политика. 


"Президентската институция е тази, която може да реализира непартийни дебати", отбеляза Димитър Манолов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар