Зима

Зима
Пролет

2 февруари 2017 г.

Стоянка Мутафова празнува 95-ия си рожден ден

“Иска ми се да се срещнем и на стогодишнината ми.”
 
Днес голямата българска актриса Стоянка Мутафова празнува 95-ия си рожден ден.

В навечерието на своя празник звездата на българския театър игра в препълнената зала в Сатиричния театър в София пред повече от 500 души.

Мутафова се превъплъти в ролята на Малу в спектакъла „Столетие мое” от Мишел Лоранс след близо двумесечно отсъствие от сцената.

На 5 февруари, Мутафова отново ще се появи на сцената на Сатирата, където ще играе в спектакъла „Скакалци”, който е сред най-известните пиеси на българския комедиограф. Ст. Л. Костов.

Стоянка Мутафова е завършила Консерваторията по изкуствата в Прага, Софийския университет „Св. Климент Охридски” със специалност „Класическа филология” и Държавната театрална школа в София.

Между 1946 и 1949 г. тя работи в театър в Прага, а след това прекарва седем години в Народния театър в София.

Тя е един от основателите на Държавния сатиричен „Алеко Константинов”, на сцената на който се изявява и до днес.

Актрисата е носител на награда „Паисий Хилендарски” и орден „Стара планина” първа степен.

Мутафова изигра столетница в постановката „Столетие мое” в Сатиричния театър

“Иска ми се да се срещнем и на стогодишнината ми” – с тези думи Стоянка Мутафова се обърна снощи към публиката, която беше изпълнила до краен предел голямата зала на Сатиричния театър. 


“Сигурна съм, че всички вие ще бъдете тук и аз ще бъда много щастлива”, обяви актрисата под бурните аплодисменти на публиката.

Зрителите бяха дошли да гледат любимата си актриса в спектакъла “Столетие мое”, в който тя играе възрастна дама, която празнува 100-годишния си рожден ден заедно с дъщеря си, внучката и правнучката си.

Малцина знаят, че истинското й име е Стояна, но на един театрален афиш я объркват и оттогава хората я знаят като Стоянка. Играла е в над 53 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като “Големанов”, “Вражалец”, “Милионерът”, “Новогодишна шега”, “Топло”, “Любимец 13”, “Кит” и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

През годините признателната публика и театралната критика измислят какви ли не приятелски прозвища за голямата актриса – “Примата на театъра”, “Урагана Стояна”, “Дръзката Госпожа Стихийно бедствие”, “Неотразимия женски феномен на българското кино”, “Фината аристократка на сцената”, “Бунтарката”.

Примата на българската сцена получи цветя от Сатиричния театър, където играе от създаването му преди 60 години. След спектакъла първи на сцената я поздрави директорът на театъра проф. Здравко Митков. Последваха поздравителни адреси и кошници с цветя от Министерството на културата, Народния театър “Иван Вазов”, Младежкия театър “Николай Бинев”, НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, Театър “Българска армия” и Фондация “Аскеер”. Кошница с плодове поднесоха от името на председателя на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев.

Президентът поздрави юбилярката:
“Вие превръщате своето завладяващо и емблематично присъствие на сцената в празник за своята публика и щедро я дарявате с букет от емоции, енергия и талант. Давате ни увереност в изкуството, което има незаменимо висока стойност за човешкия дух и сърце.”

Служебният министър на културата Рашко Младенов поздрави Стоянка Мутафова за нейния 95-годишен юбилей:


“Светла и щастлива е датата, на която в света се е появила една от най-обичаните и талантливи български актриси на световно ниво… Бих сравнил миговете от съприкосновението с твоя блестящ талант с магията, която произвежда един уникален електронен музикален уред, наречен теремин, на който човек свири, без да го докосва. Естествена и емоционална, подобно на този невероятен инструмент, без да докосваш публиката физически, ти прегръщаш душата й и досягаш най-нежните струни в сърцето й.
Бъди ни жива, здрава, усмихната, енергична, положителна и все така неподправена, за да продължаваш да подправяш представлението “Живот” с онази щипка дързост и надежда, която ни кара да вървим напред!



"Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар