Зима

Зима
Пролет

2 февруари 2017 г.

Франс Тимерманс: Изплащането на еврофондовете в Румъния може да бъде поставено под въпрос

Евродепутати от левицата обвиниха зам.-председателя на ЕК, че е политически пристрастен спрямо легитимно избраното правителство на Румъния
 
"Изплащането на еврофондовете в Румъния може да бъде поставено под въпрос заради извънредния указ на правителството за амнистия и поправки в Наказателния кодекс относно корупцията", предупреди зам.-председателят на Еврокомисията и комисар по върховенството на закона Франс Тимерманс.

„ЕК има пряк интерес в този случай. Защото, ако се приеме, това законодателство може също да се отрази на изплащането на еврофондовете в Румъния“, каза Тимерманс, цитиран от БНР.

„Ще анализираме проектозаконодателството, но днес най-важното е да отправим политическо послание към румънското правителство – не обръщайте гръб на развитието, не отивайте в грешната посока, продължавайте и дръжте същия курс, колкото и болезнено да е това“, призова еврокомисарят.

Изслушването на Тимерманс пред Европейския парламент беше извънредно включено в дневния ред на мини пленарно заседание.

Евродепутатите от румънските управляващи социалисти, включително и техни колеги социалисти от други държави в групата на левицата, обвиниха зам.-председателя на ЕК, че не е чел румънските законодателни промени и че е политически пристрастен спрямо легитимно избраното правителство на Румъния.

Новото румънско правителство прие указа си късно във вторник и той веднага бе публикувано в Държавен вестник, като следва да влезе в сила 10 дни по-късно.

Промените ще дадат възможност на множество политици да избегнат наказателно преследване за злоупотреба със служебно положение и предизвикаха масови протести в цялата страна, както и критики от международните партньори на Румъния.

Над 250 000 души участваха снощи в протест в румънската столица срещу промените в наказателните кодекси, като демонстрацията бе най-голямата след падането на комунизма през 1989 г. По време на протестите избухнаха и сблъсъци, като те според румънски медии са били предизвикани от футболни запалянковци, които умишлено са били докарани на демонстрацията с тази цел.



Няма коментари:

Публикуване на коментар