Зима

Зима
Пролет

2 февруари 2017 г.

Президентът наложи вето на Закона за концесиите

"Законът въвежда широки граници на субективизъм и възможност за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес."
 
Държавният глава Румен Радев наложи първото си президентско вето – на Закона за концесиите. Радев мотивира решението си в изявление пред медиите.

По думите му законът е приет в последните часове на 43-то Народно събрание с минимално мнозинство, а разпоредбите му поставят под въпрос принципи в правовата държава и местното самоуправление.

"Законът въвежда широки граници на субективизъм и възможност за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес", аргументира се президентът.

Той посочи, че законът предвижда промени в 29 други закона, с което се навлиза дълбоко в икономическите отношения. Президентът смята, че такива ключови промени следва да се извършват след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

"Възможните санкции от необнародването на закона са неизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане", заяви Радев.

Президентът изтъкна още, че се надява на отговорен подход към бъдещите поколения при новото му разглеждане.

В последните си дни работа парламентът прие максималният срок на концесия за ползване да не може да бъде по-дълъг от 25 години, освен ако със специален закон не е предвиден друг срок. Когато определеният максимален срок за концесия за строителство или за услуги е 35 години или по-дълъг, определянето на концесионер ще може да се открие след решение на Народното събрание.

Възможна загуба за общините и скрита приватизация на обекти бяха сред мотивите, с които от КТ "Подкрепа" поискаха вето от държавния глава днес на среща с него.

Природозащитниците също се обявиха против закона и дори се събраха в понеделник пред президентството на протест. Според тях с нормативната уредба се дават неограничени права на концесионерите.

От надпартийното обединение "Нова Република" пък изпратиха писмо до Радев, за да изложат своите възражения срещу закона. Те смятат, че той е приет в услуга на тесни корпоративни интереси, като целта е да се "бетонират" за десетки години напред договори за почистване на големите градове с "правилните" фирми.

От дясната формация обръщат специално внимание на президента за "скандалното обстоятелство", че концесия по новия закон ще може да бъде сключена и за 100, че и за 1000 години напред, при "подходяща" икономическа обосновка. Според тях причината е, че не беше прието предложението им за залагане на ограничение за максималния концесионен срок.



Няма коментари:

Публикуване на коментар