Зима

Зима
Пролет

9 февруари 2017 г.

ГЕРБ и БСП изравниха сили на върха на предизборните класации

Ако изборите са днес, в парламента ще влязат пет партии
 
Поредното проучване прогнозира равни резултати между ГЕРБ и БСП. 

Ако изборите са днес, е много вероятно двете партии да постигнат равни резултати, показва национално представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг.

То проведено между 3 и 7 февруари сред 1012 души.

Според данните от изследването ГЕРБ продължава да води, "но само номинално".

"Разликата между ГЕРБ и БСП, от резултатите, които ще излязат от урните, е 1,1%. От статистическа гледна точка това означава паритет между първите политически сили", коментира Юлий Павлов.

Той обясни и че никоя формация не застрашава първите две места.

"Кой ще финишира първи е въпрос на кампания и организация. Смятам, че към момента симпатизантите на БСП са малко по-мобилизирани", прогнозира още Павлов.

Данните показват, че ако изборите са днес, в парламента ще влязат пет партии.

ГЕРБ биха получили 21,4 на сто от вота на всички избиратели и 29,2 на сто от вероятните гласували, а БСП - 19,6 на сто от гласовете на всички избиратели и 28,1 на сто от вероятните гласували.

Според Юлий Павлов ДПС запазва позициите си на трета политическа сила с 6,5 процента от гласовете на всички избиратели и 9,6 на сто от вероятните гласували.

Четвърти с минимална разлика остават "Обединените патриоти" - 5,9 процента от всички и 7,5 на сто от вероятните гласували.

Сигурно място в следващия парламент има и "Воля" на Веселин Марешки – с 4,5 на сто от гласовете на всички избиратели и 5,2 на сто от вероятните гласували.

На ръба на 4-процентната бариера за влизане в парламента остава Реформаторския блок. За десния съюз биха дали вота си 2,7 на сто от всички и 3,7 на сто от вероятните гласували, сочи проучването.

За формация около ДСБ/Нова република - 1,2 на сто от всички и 1,6 на сто от вероятните гласували, за БДЦ - 1,2 на сто от всички и 1,5 на сто от вероятните гласували, а за "Да, България" на Христо Иванов - 1,1 на сто от всички или 1,5 процента от вероятните гласували.

АБВ биха подкрепили 0.8 процента от всички и 0,9 на сто от вероятните гласували, ДОСТ - 0,7 на сто от всички и 0,8 на сто от вероятните гласували, а "Движение 21" - около 0,6 процента.



Няма коментари:

Публикуване на коментар