Зима

Зима
Пролет

10 февруари 2017 г.

Валери Тарандов, зам.-министър на правосъдието: Погрешно тълкуват оценката ми за Народния съд

"В сайта "Афера.бг" аз никога не съм бил автор. Веселина Томова ми е приятел, взема коментарите ми от фейсбук и ги публикува."
 
Необичаен интерес предизвикаха изявите на новия зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет Валери Тарандов. 

Неслучайно неговата активност в социалните мрежи и мненията му по различни актуални въпроси разбуниха духовете.
 

Напоследък най-много обсъждания породи изказването на Валери Тарандов в Деня за почит към жертвите на комунизма. Тогава той написа в профила си:
 

"В интерес на истината т.нар. Народен съд е задължение на България по силата на окупационния регламент на САЩ, Великобритания и СССР след края на Втората световна война. Нещо от типа на Нюрнбергския процес, само че на местна почва. Такива са били времената. Да се осъжда, означава все едно да се осъжда историята, каквато е била, което е доста неразумно като идея."
 

Любопитство предизвикаха и някои изявления във връзка с назначението му на високия пост в правосъдното министерство, че той е активен противник на международни споразумения като СЕТА и АКТА и лично е участвал в протести срещу тях.
 

Пред "168 часа" Валери Тарандов опроверга тези слухове.
 

"В сайта "Афера.бг" аз никога не съм бил автор - обясни той. - Веселина Томова (главният редактор на сайта - бел. ред.) ми е приятел, взема коментарите ми от фейсбук и ги публикува. Разбира се, това става с мое одобрение и досега не е имало каквито и да е проблеми. Но аз автор, в смисъл да пиша специално за това електронно издание срещу хонорари, не съм, защото по същата логика и бившият министър Богомил Бонев, а и много други хора биха се водили такива.”
 

А по повод на цветистия и направо нецензурен език, използван в някои от заглавията на електронната медия, той заяви:
 

"Всеки си хваща от моите статуси и си е писал
каквото му дойде на акъла. Не искам да налагам цензура или да ходя да се карам, но всеки прави каквото си иска."
 

Според новия зам.-министър погрешно е бил изтълкуван и коментарът му за Народния съд.

"Хубаво е становището ми по повод на Народния съд да се прочете внимателно - обяснява Тарандов. - Погледнах го отново, да не би да съм написал нещо друго - но не, не го разбирам по друг начин. И 50 пъти да го прочета, не виждам нищо особено в него и не мога да разбера, защо се получи тази реакция. То е в смисъл, че се касае за история, а не може да се осъжда или да се оправдава историята. И как да стане?! То е факт, вече е минало. Иначе всякакви безобразия, които са били извършени по онова време, и невинните жертви, разбира се, че се осъждат. Но трябва и човек да има предвид, че това е реакция на избиването на еврейския народ, което се е получило тогава, и има две засегнати страни, защото онова е било нещо ужасно като всяка война. Така че при един коректен прочит друг извод не може да бъде направен."
 

Тарандов е роден през 1972 г. в Габрово. Завършва право със специалност "Правораздаване" в СУ "Св. Климент Охридски" през 1997 г. Има самочувствието на юрист със сериозен стаж. От регистрацията му в софийската колегия през 1999-а до 2005 г. е адвокат в АДД “Георгиев, Тодоров и Ко.”, а от 2007 г. до момента е управляващ съдружник в АДД “Братанов и Тарандов”. Има специализация в областта на търговското, гражданското и административното право.
 

Освен това новият зам.-министър произхожда от неслучайно семейство. Той е син на художника Янко Тарандов от Габрово, а сестра му Елеонора е журналист и в момента е редактор във “Форбс” - България.
 

"Татко почина миналата година - казва зам.-министърът. - Беше много известен художник... изключително популярна личност, правил е многобройни изложби - в България, в Полша. Той също беше и адвокат, юрисконсулт, дългогодишен."
 

От 2015 г. Тарандов е заместник-председател на Софийския арбитражен съд и арбитър. Казва, че в служебното правителство е бил поканен от министър Павлова и назначен от проф. Герджиков, а с д-р Илко Семерджиев до момента са се познавали само от интернет.
 

"Активната гражданска позиция, която се различава от общоприетото досега, е нещо, което го имаше по същество само във фейсбук - коментира той назначението си. - Хората ги беше страх като цяло да опонират на статуквото към момента. Предполагам, че това, което се случва, е новата вълна, която е в световен мащаб - като се започне от Тръмп, Брекзит и пр. Има и някаква идея за промяна и за развитие на България в една по-положителна посока. И в този смисъл това е начинът, по който го чувствам аз. Знаете моята биография, аз не съм адвокат от вчера, работил съм например с “Майкрософт” и АБН АМРО банк, обслужвал съм и IT фирми, а имам и опит като управляващ дружество, така че не съм човек, който пада от Марс."
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар