Зима

Зима
Пролет

10 февруари 2017 г.

Как така изведнъж останахме без въздух и вода

Конспиративни теории за последните драми в държавата
 
Преди избори винаги подозрително се сгъстяват странните неща, които трудно могат да бъдат обяснени с нормална причинно-следствена логика. 

И възникват едни подозрения, че някой ги е измислил и планирал като схема. Винаги го има обяснението, че нещата в България все се случват просто ей така, от глупост, от некадърност, от недоглеждане, от хейт. Но пък има максима, че параноиците са просто добре информирани реалисти.

И че който трупа познание, трупа мъка. 

Може ли да се окаже, че докато ГЕРБ и БСП културно спорят по социално-икономическите аспекти на предизборните си програми, зад тях кипят други сценарии? 

В кампанията “Въздух” замисълът сякаш е най-ясен. Някак изведнъж софийските хипстъри откриха последните дни, че въздухът в София през зимата е замърсен с фини прахови частици. Намериха се и медии, които им подхванаха кампанията. Преди дни в “24 часа” излязоха данни, които показват, че проблемът с т. нар. ФПЧ10 нито рязко се е влошил, нито е най-тежък в София. Въпреки това валят постове в социалните мрежи, интервюта по електронните медии... 

Тук може да се градят хипотези за политически удар, но каквото и да си говорим, накрая става дума за пари. Изглежда, едни лобисти са се фиксирали върху 111 млн. лв., които ще бъдат разпределени от оперативна програма “Околна среда” през лятото. И ако създадеш истерия на тема въздух, печелят тези, които имат интерес в електрофилтрите и повсеместната битова газификация. 

Около други странни събития в държавата витаят конспиративни догадки с различни хипотези, някои от които се изключват взаимно. 

В сферата на догадките е актуалният сюжет - парното изведнъж исторически изгърмя.

В неделя тежка авария остави без парно и топла вода 8 софийски квартала. Първо казаха, че е заради магистрален тръбопровод, после - че били 12-14 аварии по едно и също време в мрежата. 

Оттогава шести ден ту пускат топлото тук и там, ту го спират другаде и това съвсем естествено силно изнервя десетки хиляди софиянци. Та се стигна и до неочаквана ваканция за учениците в кварталите без парно. 

Как пък точно сега, 50 дни преди предсрочните избори, стана този “исторически срив” (по думите на шефа на “Топлофикация”)? 

А енергийната крушка си има и опашка. От “Топлофикация” лансират версия, че някъде в основата на аварията е токов срив. От ЧЕЗ отричат. 

Хипотезите какво може да се цели с един саботаж с парното са няколко: 

1. Някой иска да клати местната власт в София. 

2. Има хипотези и в посока - цели се общо недоволство на избирателите. А това недоволство се излива в недоверие към институциите, системните партии, сегашния истаблишмънт, ерго, ръце потриват новите играчи - претенденти за място в голямата политика. 

3. Има и чисто енергийни версии за това на кого е изгодно. 

Нека видим какво ще покаже разследването на прокуратурата. 

Във всеки случай се помни, защото не беше толкова отдавна, как “енергийното недоволство” и преди е водило (или е било използвано) към политически трусове. През 2013 г. първото правителство на Борисов подаде оставка след протести, пламнали от масово сгрешени двойно по-високи сметки за ток. Така и не стана ясно категорично дали тогава е имало някакъв сценарий, или е било естествен ход на нещата, но съвпаденията винаги са подозрителни. Пък и за тези неща цялата истина никога не излиза на бял свят, нали? 

Историята с жалбите срещу регистрацията на партията на Христо Иванов е най-неясна откъм публични обяснения, но пък е най-ясно, че отзад има някаква конспирация. Въпросът е - каква и от кого. Ако се съди по това, че всичко завърши с хепиенд за “потърпевшите”, но жертвените пози и патосът се точиха три дни с дискусии по студия и т.н., логична е версията за самонараняване. Е, има и други заподозрени, ако се съди по бурните дискусии в интернет - 1. Силите на мрака 2. Хидрата на корупцията 3. Радан Кънев... 

Всъщност за голямото разцепване на десницата преди изборите също има теория на конспирацията - дългата ръка на Путин. Има, разбира се, и обективна теория - “много вожд, много хейт, малко индианец”. 

За зловещия инцидент в тунела “Ечемишка” също се появиха хипотези, че може да е предизвикан, но до момента няма солидни доказателства в такава посока. 

Във всеки случай здравият разум не може да асимилира как така години наред никой нищо не е пипал в тунела и трагедията ще стане ей така, от немарливост и безотговорност.
Мястото на аварията на парното на бул. "Цариградско шосе" в София

"24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар