Зима

Зима
Пролет

8 февруари 2017 г.

Източна Украйна е залогът срещу Русия

Порошенко отдавна се опитва да наложи страната си като опората на Запада в противоборството с Русия, за да си осигури финансиране
 
През последните седмици тлеещият конфликт в Източна Украйна отново се разгоря с пълна сила. Признавам си, че очаквах точно обратното - той окончателно да утихне, но уви - положението стана дори по-страшно.

Тези дни боевете между украинските правителствени сили и опълченците се възобновиха с цялата си мощ в контролирания от Украйна град Авдеевка северно от Донецк. Обстрелват се жилищни райони, в града са прекъснати електричеството, отоплението и водоснабдяването, има и множество загинали цивилни.

Позициите на украинските сили в Авдеевка са изключително опасни за Донецк, защото оттам се стреля практически по целия град. Обстрелва се по Калининския, Куйбишевския райони на Донецк, разрушават се домове, умират мирни граждани.

Когато опълченците нямаха изход и пробваха да потушат огъня, се разнесе вой в цяла Европа, че те нарушават мирните споразумения, създават хуманитарна катастрофа в Авдеевка. Само че истината е съвсем друга.

Очевидно е, че огънят бе подновен от украинската страна, защото отново бе възобновена т.нар. АТО (антитерористична операция). Това всъщност представлява война срещу двете самопровъзгласили се републики Донецка Народна република (ДНР) и Луганска Народна република (ЛНР).

А самата „антитерористична операция" стартира почти веднага след визитата в Киев на бившия вече вицепрезидент на САЩ Джой Байдън. Два дни преди официалното приключване на мандата му, той заяви, че "международната общност трябва да се изправи срещу агресията на Русия и призова новата администрация на Доналд Тръмп да бъде категоричен поддръжник и партньор на Украйна".

При управлението на президента Барак Обама САЩ инвестираха сериозно в подпомагането на Украйна за успеха на Майдана от края 2013 и началото на 2014 г., което принуди подкрепяния от Кремъл държавен глава Виктор Янукович да избяга и на власт беше инсталирана прозападната опозиция.

Подкрепата на САЩ за Украйна, което включваше икономическите санкции срещу Русия, свързани с анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна, допринесе за влошаване на отношенията между САЩ и Русия до най-ниската им точка от Студената война насам. Американска техника и военни също участваха в първата фаза на конфликта в Източна Украйна.

Окрилен от думите на Байдън украинският президент Порошенко явно реши отново да пробва да поддържа интереса на Запада към Украйна и най-вече администрацията на новия американски президент Доналд Тръмп. Той отдавна се опитва да наложи страната си като опората на Запада в противоборството с Русия, за да си осигури финансиране, въпреки бавните реформи и неуспешната борба с корупцията.

Наскоро той коментира, че дори възнамерява да проведе референдум за членството на страната в НАТО, въпреки че Алиансът не демонстрира почти никакво желание да приеме Украйна в общността. НАТО дори отложи и плановете си да обсъжда включването на страната в системата за противоракетна отбрана (ПРО).
 

Това обаче никак не се хареса на украинския президент и той реши да възобнови „антитерористичната операция" в Източна Украйна. Порошенко явно се надява новините от Авдеевка да му помогнат да получи отново подкрепа от Запада, която е все по-важна, предвид, че новият американски президент Доналд Тръмп изглежда доста незаинтересован от съдбата на Украйна.

Освен това украинският президент е готов да направи всичко, за да отложи вдигането на санкциите срещу Русия. А основният повод за тези санкции е именно ситуацията в Източна Украйна, така че конфликтът явно ще продължи още дълго време. Или поне до тогава, докато хората не се събудят най-сетне и не започнат да задава въпроси. 


Тогава нещата може и да се променят, ако останат живи хора по тези места.

 
Cross.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар