Зима

Зима
Пролет

8 февруари 2017 г.

Партийното надлъгване започна: Двойни заплати, казарма и безлихвени кредити

В навечерието на предсрочния вот някои от основните политически сили у нас са сякаш преобразени.
 
Партиите изведнъж се загрижиха за своите избиратели и то по начин, който преди броени седмици самите те щяха да заклеймят като развилнял се популизъм.

По отношение на доходите на населението ГЕРБ са изключително конкретни. Хората на Бойко Борисов обещават 650 лв. минимална работна заплата при 460 лв. сега… и заложено от самите тях замразяване на това ниво през следващите 3 години. БСП не се обвързват с конкретно минимално възнаграждение, но то трябвало да расте заедно със средното за страната.

Социалистите обаче все пак се връщат и към някаква форма на прогресивното облагане с 20% данък за тези от българите, които получават над 10 000 лв. месечно.

Отново с 20% БСП ще вдига старите пенсии, за да се намали „ножицата” между тях и по-новите. Здравеопазването у нас е безплатно по дефиниция за осигурените, но от „Позитано” 20 настояват, че към момента има доплащания.

ГЕРБ ще стимулират семействата с до 3 деца, а помощите на по-големите фамилии ще бъдат намалени. БСП пък се обявява за намаляване на данъците с по 50 лв. за всяко дете, както и за майчински, равни по размер на минималната заплата.

„Воля”, новата партия на Веселин Марешки, обещава 1000 лв. за всяко дете до третото, както и безлихвени жилищни заеми за млади образовани семейства.

Когато става дума за просвета, ГЕРБ, които блокираха увеличението на учителските заплати с мотива, че няма пари, сега ще ги вдигат двойно. БСП са по-скромни – те биха давали на преподавателите с 40 на сто повече.

„Обединени патриоти” ще работят за намаляване на неграмотността сред ромите, а „Воля” ще дава по 100 лв. всяка учебна година на добрите ученици без неизвинени отсъствия.

Когато става дума за сигурност, трудно ще кое обещание от коя партия идват. БСП настоява за постоянна жандармерия по селата, а патриотите (които като цяло смятат, че останалите са „откраднали” предизборната им програма-б.р.) – полиция в малките населени места. ГЕРБ предлагат доброволна военна служба за младежи и девойки, а националистите – задължителна 6-месечна казарма.

Наличието на такива обещания и отляво, и отдясно ме кара да се чувствам в страната на победилия патриотизъм, с усмивка коментира в студиото на „Тази сутрин” Искрен Веселинов от „Обединени патриоти”.

Желю Бойчев от БСП пък заяви, че когато партията му е на власт, това винаги има резултат. „Много странно ми се струва да подадеш оставка и после да се сетиш, че може да има активна политика за доходите на хората”, посочи той по адрес на обещанията на ГЕРБ.


Веселин Халачев от „Воля” подчерта във връзка с финансово подплътените заявки на новата партия, че на раждаемостта не може да се гледа само като на инструмент за повишаване на населението и бизнесът иска добре подготвени мениджъри и работници.

Представител на ГЕРБ не дойде, за да защити обещанията на падналата от власт партия.


Веселин Халачев, Жельо Бойчев и Искрен Веселинов

Няма коментари:

Публикуване на коментар