Зима

Зима
Пролет

8 февруари 2017 г.

Божидар Димитров: Македония я искаме цялата!

През март професорът ще бъде гост в студиото на скандалния македонски журналист Миленко Неделковски
 
"Македония не бива да бъде разделена, искаме я цялата", заяви на шега или не директорът на НИМ проф. Божидар Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Коментарът на историка е по повод вчерашното изказване на американски конгресмен, според когото Македония трябва да бъде разделена между България и Косово.

"Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е държава. Те са толкова разделени, че никога няма да могат да вървят добре заедно. Затова косовците и албанците в Македония трябва да са част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с която те твърдят, че са свързани", каза в интервю за тиранската телевизия Визион Плус американският конгресмен Дейна Рорабакър.

Проф. Димитров добави, че по оценка на властите в Македония там тече опасен процес на ребългаризация на македонското население. "Искам да отида в Македония за два часа и да усиля този процес", сподели той.

На 10 или 17 март професорът ще бъде в студиото на скандалния журналист Миленко Неделковски, за да защитава България в Скопие. Именно Неделковски беше човекът, който разби паметна плоча на загинали български войници на Каймакчалан.

Директорът на НИМ сподели, че му е казал в прав текст, че това, което е направил, е вандалщина, а македонският журналист признал, че професорът може би е прав, но "не е паднал по гръб".

"Покани ме в предаване за научен диспут с двама сръбски, двама български и македонски учени. Поканих с мен да дойде акад. Георги Марков и той се съгласи", разказа проф. Димитров, който е поставил условие всичко да се случва на живо.

Опасенията му са свързани със случай отпреди 6 години, когато друг скандален македонски журналист е направил запис, който след това е манипулирал, изрязвайки някои отговори на Божидар Димитров.

Проф. Димитров каза още, че в никакъв случай не е притеснен от обявения от служебния министър на културата Рашко Младенов конкурс за нов директор на НИМ.

"Много съм възрастен и знам прекрасно - ако има политическо решение да бъда махнат, не бих могъл да спечеля и конкурс за портиер в НИМ. Но ако конкурсът е честен, аз ще го спечеля", заяви той.



Няма коментари:

Публикуване на коментар