Зима

Зима
Пролет

20 март 2017 г.

Великобритания стартира Брекзит на 29 март

От тази дата започват да текат двете години, през които трябва да бъдат договорени условията за излизане на страната от ЕС
 
Британското правителство ще активира на 29 март член 50 от Лисабонския договор за задействане на процеса за излизане от ЕС, съобщи говорител на британското правителство.

"Постоянният представител на Великобритания в Брюксел информира Европейския съюз тази сутрин, че Великобритания ще задейства член 50 на 29 март", заяви говорителят.

От своя страна Европейската комисия съобщи, че е била предупредена за решението на Великобритания да задейства на 29 март чл. 50 от договора за ЕС.

"Бяхме предупредени, готови сме за началото на преговорите, очакваме писмото, заяви говорител на комисията. Първата стъпка след получаването на писмото от Лондон ще бъде утвърждаването на посоките за преговори от Съвета на ЕС", поясни той.

Говорителят уточни процедурата, според която ЕК незабавно ще препоръча начало на преговорите. Тази препоръка ще трябва да бъде одобрена от Съвета на ЕС с предоставянето на мандат на комисията да преговаря. На 29 март се очаква обща декларация на 27-те останали държави от ЕС.

От тази дата - 29 март, започват да текат двете години, през които трябва да бъдат договорени условията за излизане на Великобритания от ЕС.

Говорителят на британското правителство каза още, че кабинетът на Тереза Мей няма планове за провеждане на предсрочни парламентарни избори.



Няма коментари:

Публикуване на коментар