Зима

Зима
Пролет

20 март 2017 г.

СГС осъди Б. Димитров на 681 лева за обида на Л. Местан, нарекъл го "турски шпионин"

"Като чета изявлението на свидетелите имам чувството, че съм го докарал до самоубийство."
 
Софийският градски съд осъди историка и шеф на НИМ проф. Божидар Димитров на 681 лева за обида по предявен иск от лидера на ДОСТ Лютви Местан.

Основанието е, че в тв предаване, излъчено на 12 юли миналата година, го нарекъл "турски шпионин".

В решението се цитира свидетел, според когото Местан "се бил променил психически, затворил се в себе си. Бил подтиснат и притеснен. И към момента състоянието му не се подобрило, постоянно говорел за това интервю. Не комуникира с хората, а прехвърля срещи на колеги."

"Аз съм искрено учуден от това, че г-н Местан, който иначе много уважавам, заради прекрасния български език, на когото биха завидели много политици, се е обидил много от това интервю и е претърпял психически травми", коментира от своя страна Божидар Димитров, цитиран от пресцентъра на НИМ.

"Като чета изявлението на свидетелите имам чувството, че съм го докарал до самоубийство. Аз смятах, че тъй като съм бил български шпионин и се гордея с това, даже съм издал книгата "За кожата на едно ченге", смятам, че всеки българин трябва да се гордее с това. Тъй като г-н Местан е етнически турчин и би трябвало да се гордее, а не да се срамува, че служи на "Анаватан" - родината-майка, в превод от турски език", продължава проф. Димитров.

Въпреки че трябва да плати обезщетение на лидера на ДОСТ, историкът се извинява за нанесените тежки психически и морални травми.

"Кратко утешение за мен е, че г-н Местан предварително бе съобщил, че сумата ще я дари за Голямата базилика в Плиска. Тъй като размерът на сумата съзнателно е търсен – 681 лв. – годината на създаването на българската държава, няма да я оспорвам, тъй като по последни сведения българската държава е основана през 632 г. от хан Кубрат. Хан Аспарух само е разширил България с византийската област Мизия и е прехвърлил тук столицата през 681 година", коментира още проф. Димитров.

Проф. Димитров благодари на Местан за дарението от 1000 лв., което е направил за реставрацията на Голямата базилика в Плиска.



Няма коментари:

Публикуване на коментар