Зима

Зима
Пролет

13 март 2017 г.

Г. Димов: И да мине референдумът в Турция, и да не мине, последствията ще са едни и същи

"Трябва да се готвим за вълна от бягащи от южната ни съседка, които ще минат през България."
 
"След референдума в Турция за разширяване на правомощията на президента Ердоган турското общество ще се раздели на тези, които подкрепят Ердоган, и на неговите опоненти."

Това заяви пред БНР бившият консул на България в Турция Георги Димов.

Той коментира конфликтът от изминалия уикенд между Холандия и Турция и каза, че трябва да се готвим за нови епизоди от най-новия култов турски сериал - гневът на Ердоган и неговите министри.

Припомняме, че Холандия не разреши на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да агитира в Ротердам за турския референдум за разширяване на правомощията на турския президент. Преди седмица и Германия отмени митинги, което доведе до изостряне на тона с Турция.

"Подобно на България, Западна Европа е на мушката на Турция. И да мине референдумът, и да не мине, последствията ще са едни и същи - разделение на турското общество – на тези, които подкрепят Ердоган, и на неговите опоненти. Те са определяни като "терористи и нетурци". Ще бъдат гонени от страната и трябва да се готвим за вълна от бягащи от южната ни съседка, които ще минат през България", обясни Димов.

По думите му така ще бъдем въвлечени в турските проблеми, за които нямаме вина.

"Жертва сме на изборния туризъм, който е запазена турска марка. Разликата между нас и Запада е, че при нас става дума за нашите избори на 26 март. А в Западна Европа става дума за гласуване на турския референдум. В Турция нещата са на кантар, трябва им подкрепа и отвън", каза още Димов.

Според него в очите на Западна Европа е паднала маската на властта на Ердоган. Първо около опита за преврат, после и заради начина на печелене на гласове за референдума, който е неприемлив за западната демокрация.

"Няма спор, че затоплянето на отношенията на Анкара с Москва е контрапункт на нейната западна ориентация. Това се доказа от визитата на Ердоган в Москва миналата седмица. Но това е временно и конюнктурно явление и без далечна перспектива. Просто и двата режима са притиснати в ъгъла", заключи Георги Димов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар