Зима

Зима
Пролет

14 март 2017 г.

Историята на красивото московско метро (галерия)

Красота и стил, които те карат да се чувстваш като в произведение на изкуството, а не в станция на метрото.

Всяка станция от московското метро пренася пътниците в приказка от друго време.
 
Метрото в руската столица Москва е впечатляващо. 


Преди около година канадският фотограф Дейвид Бърдени получава разрешение да заснеме красивите и внушителни метростанции на московското метро в продължение на 2 седмици и то в моменти, в които те са абсолютно празни откъм пътникопоток.

Московските гари на метрото са едни от най-красивите и аристократично издържани. Историята на метрото в Москва започва в далечната 1935 година, когато то отваря врати. Аристократичният си облик дължи на брилянтните руски архитекти но и на самия Сталин, колкото и странно да звучи.

Той държал станциите да са вдъхновени от руската аристокрация и стилистично да изглеждат като същински дворци, противно на пропагандата на омраза на болшевиките към монархизма.

Тази нагласа била част от комунистическата пропаганда, която очертавала бъдещето като „светло“ („свет“ от руски) в унисон с възгласите за строеж на светлото бъдеще и идеалистичния живот на комунистическото общество.

По време на Студената война московското метро претърпяло друга трансформация. Някои части от него били реформирани, така че да служат като бомбоубежища в случай на ядрена атака.

Други тунели пък били допълнително прокопани на по-дълбоко ниво, за да свързват Кремъл с други сгради от административно и политическо значение.

Днес метрото в Москва все още е едно от най-пищните и красиви архитектурни забележителности на града. То е и едно от най-натоварените, пише demilked.com. Всеки ден през неговата мрежа преминават повече от 9 милиона души, а гарите са около 200 на брой.


Az-jenata.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар