Зима

Зима
Пролет

14 март 2017 г.

Нови граници се чертаят в Източна Украйна

Занапред минаващите през разграничителната линия ще трябва да се регистрират в пунктовете за граничен контрол
 
Разграничителната линия между провъзгласената в Източна Украйна Донецка народна република (ДНР) и територията под контрола на Киев получи статут на държавна граница. 

Указ за това подписа лидерът на ДНР Александър Захарченко, пише "Аргументи недели".

Занапред минаващите през линията ще трябва да се регистрират в пунктовете за граничен контрол, а пресичането й извън тях ще се наказва като нарушение на държавната граница, уточнява руското издание намеренията на сепаратистите.

През февруари руският президент Владимир Путин подписа указ, според който в Русия се признават за валидни паспортите, издадени в ДНР и Луганската народна република (ЛНР).

Указът на Захарченко е в противоречие с Минските споразумения за уреждане на конфликта в Донбас, отбелязва "Комерсант". В документа, подписан през февруари 2015 г., териториите на ДНР и ЛНР са определени като "някои райони от Донецка и Луганска област" на Украйна. В споразуменията не се говори за собствена държавна граница на ДНР, подчертава всекидневникът.

Според близкия до Кремъл политолог Алексей Чеснаков обаче решението на Захарченко е логично. "С оглед блокадата от страна на Украйна и фактическия отказ на (украинския президент) Петро Порошенко да изпълни политическата част от Минските споразумения, републиките (ДНР и ЛНР) естествено ще доизграждат всички държавни атрибути и институции. Празнотата в политиката винаги се запълва с нещо", коментира той пред "Комерсант".

Запитан дали властите в Донецк са съгласували стъпките си с Кремъл, Чеснаков отговаря: "Републиките уведомяват Москва за действията си".

От януари т. г. групи украински ветерани и депутати блокират жп транспорта между сепаратистките територии и земите под контрола на Киев, с което възпрепятстват доставките на въглища от ДНР и ЛНР. В отговор в началото на март сепаратистите поставиха местните украински предприятия под външно управление и наложиха контраблокада.

Преименуването на разграничителната линия в държавна граница няма да има никакви дипломатически последици, тъй като ДНР не е призната за субект на международното право от никого, включително от Русия, посочва украинският политолог Андрий Бузаров пред "Московский комсомолец".

При задълбочаване на социално-икономическата криза в ДНР все повече нейни жители, постоянно посещаващи или работещи в земите под украински контрол, "ще се изселват било в Украйна, било в Русия. Щом броят на мобилните граждани стане незначителен, границата ще бъде затворена", прогнозира руският аналитик Денис Денисов.

До две-три години територията на ДНР ще обхване и останалата част от украинската Донецка област - "Захарченко има планове с далечен прицел в този смисъл и границата е само една от точките" в тях, твърди експертът.

ДНР и ЛНР вече развиват програма за хуманитарна помощ на хората в земите от двете области, контролирани сега от Киев. Чрез тази програма Донецк и Луганск ще докажат, че могат да се грижат за жителите на Донбас далеч по-добре от украинските власти, които отдавна са зарязали региона, заявява Денисов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар