Зима

Зима
Пролет

14 март 2017 г.

Brexit стартира до края на март

Парламентът на Великобритания одобри окончателно законодателството, което упълномощава  министър-председателката Тереза Мей да задейства процедура за излизане на страната от Европейския съюз.
 
Британският министър за Brexit Дейвид Дейвис приветства решението.

"Парламентът подкрепи правителството в неговата решимост да се заеме с работата по напускане на ЕС . . . Сега ние сме на прага на най-важните преговори за нашата страна от едно поколение", каза Дейвис.

"Така че ще задействаме член 50 (от Лисабонския договор) до края на този месец, както е планирано, и ще постигнем резултат, работещ в интерес на цялото Обединено кралство", допълни още той.

Законопроектът вече е изпратен на кралицата за символично одобрение, което може да бъде дадено още тази сутрин, предадоха световните агенции.

Междувременно Тереза Мей се готви да отхвърли искането на шотландския първи министър Никола Стърджън за референдум за независимост на Шотландия в навечерието на започването на процеса на излизане на Великобритания от Европейския съюз.

"Министър-председателят казва, че това би означавало гласуване в момент, когато тя води преговори за Brexit, и мисля, че това може да бъде възприето много ясно като послание, че моментът е напълно неприемлив", каза цитиран от "Таймс" източник от британското правителство.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар