Зима

Зима
Пролет

5 март 2017 г.

Огнян Герджиков: Вече има сигнали, че на места са тръгнали емисарите с торбите за изборите

"До изборите няма да излъчим еврокомисар."
 
"Вече имаме сигнали за купуване на гласове в Северозападна България."
 
Това каза служебният министър-председател Огнян Герджиков пред БНР.

"Всяка седмица събирам МВР, всички служби, за да се отчитат всяка седмица какво става – проверки по места, мобилизации. Това е една от амбициите ни - да направим едни честни и прозрачни демократични избори, доколкото е възможно. Много съм амбициран да покажем, че можем да осъществим такива избори. До мен вече стигат сигнали, че на места са тръгнали емисарите с торбите. Съответните служби са информирани и инструктирани", каза той.

"По време на мандата на служебното правителство се случват добри неща", каза още служебният премиер.

"Едно от нещата, с които се гордея, е готово постановление, което в момента е в съгласувателна процедура, с което се намалява фискалната тежест върху бизнеса. Става дума за Агенцията по вписванията, където таксите не бяха съобразени с разходите, които са необходими за съответното действие и се получаваха в много големи диспропорции едни скрити данъци. Това ще бъде една свежа глътка въздух особено за дребния и средния бизнес.

В момента една работна група прави нещо също много полезно за намаляване на бюрократичните пречки. За да не трябва да обикаляте от гише на гише като цветарка за едно нещо, а просто с едно подаване на заявление в една служба, да е задължение на държавната администрация да извърши всичко необходимо и накрая да получите резултата, към който се стремите", обясни той.

Служебният премиер съобщи, че е получил сигнали за нарушения при изпълнение на Националната програма за саниране.

"Става дума за злоупотреба с парични средства. Изключително некачествени материали се влагат на завишени цени. За всичко това ще бъдат сезирани съответните органи“, посочи Герджиков.

Според него основното е дали изборите ще бъдат проведени прозрачно, честно и демократично.

"Дали се гласува чрез машини или така както досега сме гласували - това не може да бъде решаващо. Ако някой реши да оспори изборите заради това, че няма машини, то има орган който се произнася - това е Конституционният съд. Вътрешното ми убеждение е, че те ще се произнесат, че няма да има опорочаване на изборите“, допълни проф. Герджиков.

Относно излъчването на български еврокомисар, проф. Герджиков коментира: "С президента Радев постигнахме съгласие за следното – до изборите няма да излъчим еврокомисар, но след изборите, ако не може веднага да се състави кабинет, тогава вече не трябва да се чака и трябва да излъчим български еврокомисар. Ако се състави правителство, тогава нека редовният кабинет да направи това."

"Изненадам съм защо в предишния кабинет тогава не направиха необходимото да излъчат еврокомисар. Имаха 3 месеца да направят това", добави той.

Служебният премиер съобщи, че се предвижда съвместно заседание на част от българския с румънския кабинет, за да се обсъдят част от двустранните отношения, и проблемите, свързани с еврочленството ни.

"Това вероятно ще се осъществи в първите дни на месец април. Планираме го да стане на самата р. Дунав на един кораб", разкри проф. Герджиков.



Няма коментари:

Публикуване на коментар