Зима

Зима
Пролет

22 март 2017 г.

По здравеопазване сме след Барбадос и Албания

България е извън Топ 50 в световния здравен индекс на "Блумбърг" за 2017 г.

Сред първите в класацията са почти всички държави от Европа и развития свят, но не и нашата страна. 

В Топ 50 намират място дори държави като Барбадос- на 47-мо място, Оман - на 48-мо, Панама -на 49-то, а Албания е последна, но все пак попада в класацията, за разлика от България.

Иначе, италианската нация е най-здравата на света според класацията. Те се борят със сериозни икономически проблеми и стагнация от десетилетия. Близо 40% от младите хора там са безработни, но това не им пречи да са в далеч по-добра физическа форма от икономическите лидери като Великобритания, САЩ и Канада, където се отчитат значително по-високи нива на високо кръвно налягане, холестерол и психически отклонения сред хората, отбелязва "Блумбърг", пише Banker.bg.

Тайната на италианския народ според анализаторите е високата здравна култура - там има пренасищане на пазара на труда за лекари и силно доверие в здравната система. Включително и едно от най-гледаните и продължителни телевизионни забавления за хората е шоу, наречено "Доктор в семейството". Това в комбинация с повсеместната здравословна диета с изобилие от плодове и зеленчуци, зехтин и риба дава видим резултат.

След Италия в класацията са:

2. Исландия
3. Швейцария
4. Сингапур
5. Австралия

6.Испания
7.Япония
8.Швеция
9.Израел
10. Люксембург


САЩ са едва на 34-о място, защото са една от най-тежките нации, има твърде много хора с наднормено тегло и затлъстяване. Най-тежко е положението в най-бедните щати - Луизиана, Мисисипи, Алабама и Западна Вирджиния, с повече от 35% от хората в риск заради теглото си.



Няма коментари:

Публикуване на коментар