Зима

Зима
Пролет

22 март 2017 г.

Горан Брегович - балканецът, който вдигна света на крака

Днес големият музикант празнува своя 67-ми рожден ден!

Едва ли има българин, който да не е чувал името на Горан Брегович, музикант и композитор от Босна и Херцеговина, известен със своята филмова музика и един от най-добре познатите по света музиканти от Балканския регион.

Горан Брегович е роден на 22 март 1950 г. в Сараево. Баща му е хърватин, а майка му – сръбкиня. Баща му е офицер в армията на Югославия. Родителите му се развеждат и Горан остава да живее с майка си в Сараево. Учи в музикално училище, където свири на цигулка, но тъй като считат, че не е талантлив, го изключват от училището, когато е във втори клас.

Тогава музикалното му образование се свежда до свиренето на китара, на което го учат негови приятели. Когато е тинейджър майка му му купува първата китара.

Когато влиза да учи в гимназия, се присъединява към училищната банда Izohipse, където свири на бас китара. Скоро обаче е изключен от училище за лошо поведение. Продължава образованието си в класическа гимназия, където отново свири в училищната група Beštije.

Когато е на 16 майка му го изоставя и той на практика остава сам, ако не се броят няколко техни роднини, на които може да разчита. Горан започва да свири в барове, работи като строител и продавач на вестници.

През 1969 г. е забелязан от Желко Бебек, който кани 18-годишния Брегович да свири в неговата група Kodeksi. Музиката на бандата е силно повлияна от Led Zeppelin и Black Sabbath.

През есента на 1971 г. Горан се се записва в университет като решава да следва философия и социология. Но скоро напуска учебното заведение. Започва да свири в групата Jutro, която по-късно е прекръстена на Bijelo Dugme. Рок бандата е една от най-популярните в Югославия от самата им поява на сцената в средата на 70-те до края на 80-те години на XX век, пише Edna.bg.

По времето, когато групата започва да се разпада, Горан Брегович влиза в света на филмовата музика. Първият му проект е филмът на Емир Кустурица "Циганско време" от 1989 г., който е изключително успешен (както филмът, така и музиката в него). Съвместната работа на Горан и Емир продължава.

Брегович композира музиката, изпълнена от Иги Поп, за следващия филм на Кустурица - "Аризонска мечта" от 1993 г. Последвалият проект за филма "Кралица Марго" на Патрис Шеро е също много успешен. Тези филми печелят награди на кино фестивала в Кан през 1994 г. През следващата година филмът "Underground", за който Брегович композира музиката, печели "Златна палма".

От 1998 г. насам Брегович представя своята музика най-вече на концерти по целия свят с неговия "Оркестър за сватби и погребения", който се състои от 10 музиканта (в намален състав) и 37 музиканта (в пълен състав), въпреки че в определени случаи този брой може да бъде различен. Уникалността на този оркестър идва и от гласовете на българските певици, които винаги са част от оркестъра.

Горан Брегович ще отбележи рождения си ден в България. Основният двигател на групата
Bijelo Dugme и автор на повечето им хитове ще празнува у нас с шеметно парти.

Той пристига днес с Ален Исламович за участие в тв шоу, за да подгреят преди концерта на бандата на 7 април в "Арена Армеец".

Най-популярната група в бивша Югославия ще ни представи свое грандиозно шоу с шумна брас секция, цигулков оркестър, мъжки хор от Белград, български и цигански певци. Освен основателят на бандата Горан Брегович, на сцената ще се изявят двама от вокалистите на култовата банда – Младен Войчич-Тифа и Ален Исламович.

Билетите за концерта, на цени от 30 до 90 лв., могат да бъдат закупени от касите на Тикетпро и Ивентим.



Няма коментари:

Публикуване на коментар