Зима

Зима
Пролет

15 април 2017 г.

Защо да се осигурявам

Споразумението между ГЕРБ и "Обединените патриоти" за вдигане на минималната пенсия до 200 лв. е добра новина за много възрастни хора, но е пример как не се прави пенсионна политика.

Идеята не е лоша сама по себе си – става въпрос за 800 хил. души, които ако разчитат само на пенсия, реално живеят под прага на бедност. 


Алтернативата е милионите да отидат към безсмислени проекти, държавни фирми любимци, накратко - да бъдат пропилени или откраднати. А и така средствата ще се завъртят в икономиката чрез повече потребление.

Изолираният ръст само на малките пенсии, т.е. на внасялите най-малко осигуровки, ще демотивира обаче останалите да се осигуряват на реалния си доход. Ако пък всички пенсии се индексират с ръста на минималната – т.е. с около 20%, сметката нараства до размери, в които или трябва да има рязко увеличение на данъци и осигуровки, или дефицитът на държавата ще излезе над позволените 3% от БВП. И никакви мъгляви напъни за борба срещу контрабандата и сивата икономика няма да я покрият. Затова разумната формула може да е по-видимо увеличение, макар и не от 20%, но за всички.

От години икономисти и експерти говорят за мерки, с които да се запушат пробойните в системата и за по-бързо увеличаване на пенсионната възраст за всички категории труд.

Истината обаче е, че при този модел на пенсионна система и постоянно влошаваща се демографска картина в страната, българските пенсионери ще стават все повече и все по-бедни.

Единственият начин доходите им да растат е чрез реформи, които да увеличат икономическия растеж, заплатите на работещите, а оттам и приходите в бюджета. Както и хората да се насърчат да спестяват повече по лични сметки.

В противен случай все по-голяма част от обществото ще изпадне в зависимост от подаянията на държавата, а управляващите ще се чудят каква още кръпка да направят, за да посрещнат поредния извънреден разход.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар