Зима

Зима
Пролет

27 април 2017 г.

Чичо Жоро, пускай музиката!

Георги Гергов се оказа в неудобна поза при общодържавната оргия

Скандалът Цацаров-Дончев придоби формата на многоъгълник с доста остри ъгли и един тъп. 


След като миналата седмица посредникът им Георги Гергов бе принуден да подаде оставка от Изпълнителното бюро на БСП, натирен от Корнелия Нинова, сега и Бойко Борисов нарита пловдивския властелин – разпореди града под тепетата да върне акциите, които взе като подарък от държавата в Международния панаир. 

Какво чудо доживяхме – миналата година правителството на Борисов подарява на община Пловдив 20% дял в изложението, тя го прие преди 2 седмици след като 8 месеца се противеше, а сега Борисов нарежда на подопечените си общинари да го върнат! Тоест бъдещият стар премиер си прибира подаръка!

Беше ясно, че сделката е в полза на Гергов, който притежава 51% от Международния панаир, както и че той сега е големият губещ.

„Барикада” разказа подробно сагата около панаира в няколко статии (ето едната). Няма да се спираме и подробно на мотива, с който в сряда лидерът на ГЕРБ заповяда отказ от сделка с Гергов. Но ще припомним, че тези дни бизнесменът си има проблеми не само с лидерите на двете най-големи партии, но и с прокуратурата, която погна негова бивша фирма за строителството на лот 1 от автомагистрала „Марица”. Обвинението взе на мушка и бившия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров, който пък е екс директор на… Пловдивския панаир.

Какво ще е следствието на всичко това не се знае. Фактологичната обстановка обаче показва, че в актуалната оргия по върховете на държавата „Жоро Гергов от Пловдив” (както го нарича Борисов) е заел неудобна поза. Дали е обещавал нещо преди изборите на ГЕРБ, което не се е сбъднало, и поради това Борисов свири отбой за акциите, няма как да се знае. Може пък да е опитал да посредничи между Цацаров и Дончев по въпроси, които вместо в ЦУМ, следва да се решават в Банкя… Може пък лукавата Нинова да е търсила повод да се отърве от него, или пък е нещо четвърто, като например всички да имат полза да натирят мастития пловдивчанин.

Той се бе специализирал в алъш-вериш с държавата (панаир, ЦУМ, Дупка във Варна, заеми от банката за развитие… ) и ако иска, тя може да му вземе главата. Така или иначе Гергов попадна под мастит приятелски и не много такъв огън.

Той обаче не е случаен човек. Всеизвестно е, че покрай скандала с оставката в БСП е заплашил Нинова да пусне записи в медиите, на които се чува как тя търгува подкрепата, която той ѝ оказа при избора ѝ за партиен лидер. През миналия август „Барикада” съобщи, че пловдивчанинът е плашил със запис и Бриго Аспарухов. Няма съмнение, че след като записва лидери и топ разузнавачи, Гергов прилежно „регистрира” всички свои важни диалози и многолози. Колко му е – всеки мобилен телефон има вече записващо устройство. Може да се предположи, че фонотеката в главния офис на ЦУМ крие много от свещените тайни на държавата.

През годините в България е имало доста подобни скандали. И все с изтекли записи са свързани. Ползата за редовите граждани е никаква, освен една – научаваме колко разпищолен, разгулен и всеобщоомазан е елитът на държавата. И как приятели, врагове, министри, съдии, прокурори, дори чалга звезди са оплетени като свински черва в покварата. От време на време някой проговаря или „обнародва” записи, от което обществото научава, че най-мръсната утайка не е долу в низините, а горе, по държавните върхове.

Затова, чичо Жоро, пускай музиката, която си записвал! В обществен интерес е. Единствен.


 Ако Гергов даде тон за песен, хората ще научат доста неща за събитията в държавата

Калоян Тодоров, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар