Зима

Зима
Пролет

29 април 2017 г.

Виктор Орбан обеща да изпълни исканията на Еврокомисията

Унгарският премиер Виктор Орбан беше заплашен, че неговата партия „Фидес" може да бъде изключена от Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента.
 
Предупреждението отправи лидерът на ЕНП Манфред Вебер, а причината е оказваният натиск от Орбан срещу спонсорираните от чужбина университети в Унгария.

Орбан дори беше привикан на среща на партията, по време на която обаче е обещал на колегите си да изпълни исканията на Еврокомисията.

До нея се стигна, след като Еврокомисията започна наказателна процедура заради закона за висшето образование в Унгария и подготвя други, относно намеренията за ограничаване неправителствените организцации, финансирани от Джордж Сорос.

След откровен разговор унгарският министър-председател е уверил ръководството на ЕНП, че ще предприеме всички необходими стъпки, за да изпълни изискванията на ЕК, обяви Жозеф Дол, който преди това също размаха пръст на Орбан и обяви, че „няма да бъде толерирано незачитането на основни човешки права и върховенството на закона в Унгария".

Орбан се задължава да спазва акдемичната свобода и автономност на финансирания от Джордж Сорос Централноевропейски университет в Будапеща, който стана повод и за скандала. Според ЕНП той трябва да остане отворен и ултиматумите срещу него да спрат.

Сред присъствалите на срещата бяха германският канцлер Ангела Меркел и председателите на ЕК Жан-Клод Юнкер, на Съвета Доналд Туск и на Европарламента - Антонио Таяни.

„ЕНП вярва, че неправителствените организации са неизменна част от здравата демокрация и трябва да бъдат уважавани", пише още в съобщението.

Партията ясно е показала на унгарските си партньори, че няма да търпи очевидна антиевропейска реторика, каквато има в разпространената консултация до унгарците под наслов „Да спрем Брюксел".

"Постоянните атаки срещу Европа, които отправя от години достигнаха пределна граница", казва още Жозеф Дол.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар