Зима

Зима
Пролет

6 април 2017 г.

Александър Вучич: Аз съм горд сърбин и винаги ще стоя до своя народ

Премиерът на Сърбия Александър Вучич, който в неделя беше избран за президент на страната, се обяви за икономическо и пазарно свързване на страните от бивша Югославия и Албания.
 
Това според него би дало тласък на икономиката на тези страни и би засилило регионалното сътрудничество.

В интервю за американското издание "Политико" Вучич изтъкна, че ако и останалите се съгласят с неговия план, ще бъде създаден пазар от 20 милиона души, което е много важно, тъй като биха могли да бъдат привлечени много повече инвеститори.

"Мисля, че и останалите разбират това", добави Вучич.

На въпрос дали иска пресъздаване на Югославия, Вучич каза, че става дума за "старата Югославия плюс Албания".

"Това е политическа идея без застрашаване на суверенитета на тези държави. Това ще даде тласък на нашите икономики. На нас ни е необходим ръст от 4-5 процента годишно, а не 3%. Това не е достатъчно", каза Вучич.

Запитан как мисли да постигне такова сътрудничество предвид напрежението в съседните страни, Вучич каза, че Тито е успял да направи това. "Той беше комунистически диктатор, но много умен човек. Шлосер, представяте ли си? Знаел е как да свърже хората... Това е, което ни е нужно. Да свържем хората", изтъкна Вучич.

"Ние трябва да живеем, преди да влезем в ЕС. Ние трябва да вървим твърдо по пътя към ЕС, но в същото време трябва да направим нещо, за да засилим регионалното сътрудничество", каза Вучич.

Той обясни идеята си с пример от практиката: "Имаме млекопреработвателен завод, който изнася кисело мляко, прясно мляко и сирена за Босна. Техните камиони трябва да чакат най-малко 36 часа на границата между Босна и Сърбия, за да бъдат извършени всички проверки и не знаем защо това е така. Всички наши компании, но и останалите, биха спестявали поне 7% от разходите си, ако това не беше така".

Говорейки за рисковете от конфликт на Балканите, Вучич каза, че "каквото и да се случи в Косово, то винаги ще бъде между сърбите и албанците".

"Ако поне едната страна е разумна, проблемите ще бъдат избегнати. Но в Босна имаме три страни и там нещата не са лесни. Босна е истинско буре с барут", каза Вучич и добави, че в Босна и Херцеговина няма да има никакви референдуми за отцепване.

Той обясни, че това му е било заявено преди два дни от Милорад Додик /президент на Република Сръбска в Босна и Херцеговина/ и каза още, че отношенията между Босна и Хърватия биха могли да бъдат проблемни.

По повод 25-ата годишнина от войната в Босна и Херцеговина Вучич каза, че оттогава си е научил урока.


"Аз съм сърбин, аз съм горд сърбин и винаги ще стоя до своя народ, но се научих да влизам в обувките на другите и да виждам какво виждат и чувстват те. Трябва да уважаваме и техните възгледи, а не да гледаме само себе си", заключи Вучич.


Няма коментари:

Публикуване на коментар