Зима

Зима
Пролет

5 април 2017 г.

Правителството прекрати концесията на Летище "София"

Условията, поставени към концесионера, не защитават публичния и държавния интерес
 
Правителството прекрати процедурата за концесия на Летище "София". Това беше заложено в реда на днешното заседание на Министерски съвет и беше одобрено.

Още преди седмица служебният министър на транспорта Христо Алексиев заяви, че условията, поставени към концесионера, не защитават публичния и държавния интерес и процедурата за отдаване на аеропорта ще бъде спряна. Според него, концесията щеше да доведе до отлив на пътници и до поскъпване на летищните такси. През 2016-та година кабинетът „Борисов - 2" обяви процедурата, като на два пъти се удължаваше срокът за подаване на оферти. Предвиждаше се срокът за отдаване да е 35 години и с първоначално концесионно плащане да се покрият дълговете на БДЖ към облигационерите. Нетната печалба за срока се изчисляваше на 1 милиард и 200 милиона лева. Министър Алексиев обяви още, че не бива проблемите на едно дружество да се решават по подобна схема.

Той допускаше, че въпросът може да бъде разгледан и от следващото редовно правителство, но все пак реши да го заложи в дневния ред на служебния кабинет.

"Законовите основания за прекратяването на процедурата за отдаването на концесия на Летище „София" са свързани с наличието на обективни обстоятелства, които не са били предвидени при приемане на решението за откриване на процедурата. Мотивите да се стигне до това решение наскоро бяха изложени от министър Алексиев", обяви на пресконференция след заседанието на кабинета говорителят на правителството Ирина Белчева, цитирана от "Фокус".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар