Зима

Зима
Пролет

17 май 2017 г.

Съдът отмени минималната работна заплата в размер на 460 лева

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване
 
Върховният административен съд отмени постановлението на правителството, с което минимална работна заплата беше повишена на 460 лева за 2017 г.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав.

От началото на тази година минималното възнаграждение беше вдигнато с 40 лева повече спрямо това през 2016 г.

Работодателите обаче не бяха съгласни на този скок и подадоха жалба в съда.

Още по време на разглеждането на предложението в Националния съвет за тристранно сътрудничество те се възпротивиха и дори бойкотираха тристранката като я напуснаха.

Въпреки това искането, подкрепено от синдикатите, стана факт с постановление на кабинета "Борисов" 2 през януари.

Сега обаче ВАС го отмени.

Делото беше образувано по жалба на четири представителни на национално равнище работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

В жалбата бяха изложени аргументи за нарушаване на законовата процедура, защото постановлението на кабинета било прието без предварително обсъждане с представителните работодателски организации.

"Решението на ВАС е сигнал към новото правителство за необходимостта от спазването на правилата на социалния диалог - при равнопоставеност на страните, участващи в него", коментират от БТПП.

"Размерът на минималната работна заплата е един от основните икономически показатели в страната и от особена важност, както за работодателите, така и за работниците. Поради това определянето на този показател от изпълнителната власт при сепаративни договорки само със синдикатите е извън националните и европейски правила за социално сътрудничество и не е в интерес на конструктивното партньорство", допълват оттам.



Няма коментари:

Публикуване на коментар