Зима

Зима
Пролет

15 май 2017 г.

70 държави подписаха с Китай за новия "Път на коприната"

България остава встрани от важните дискусии и решения, които ще предопределят приоритетните проекти

Около 70 държави подписаха с Китай споразумения за сътрудничество по инициативата "Един пояс - един път". 

На икономическия форум, който се проведе в Пекин участваха около 30 държавни и правителствени лидери. На развиващите се държави, които участват в инициативата, Пекин обеща да отпусне 8 милиарда и 700 милиона долара, съобщи БНТ.

Форумът в Пекин поставя началото на практическата работа по най-мащабната инвестиционна програма в човешката история. Въпреки, че инициативата нов „Път на коприната" предизвика учудване при обявяването си преди четири години, днес Пекин е на път да трансформира инфраструктурата на Азия и да свърже континента с Европа. За целта са предвидени около 1 трилион долара, които ще бъдат инвестирани в две приоритетни области Морски път и Сухоземен икономически пояс.

Си Дзинпин, президент на Китай: "Трябва да насърчим изграждането на железопътни линии, пътища и други големи сухопътни артерии, да ускорим развитието на морските пристанища и да подобрим петролопроводите и газопроводите, преноса на електроенергия и телекомуникационните мрежи. За сътрудничеството в реалната икономика, трябва енергично да развием икономическите коридори и да работим за успеха на икономическите, търговските и индустриалните зони за сътрудничество."

Въпреки стратегическото си местоположение, България остава встрани от важните дискусии и решения, които ще предопределят приоритетните проекти. Страната ни няма ясна стратегия за интегриран подход за лобиране на Пекин. За сравнение, китайската фирма КОСКО ще инвестира не по-малко от 500 млн. долара само в гръцкото пристанище Пиреос. Сърбия от своя страна очаква над 6 млрд. долара китайски инвестиции в инфраструктурни проекти. 


Въпреки това, България не беше представена на най-високо равнище на приключилия Форум в Пекин.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар