Зима

Зима
Пролет

2 май 2017 г.

Никола Белишки: България има нужда от ново Възраждане, защото робството е вътре в нас

"Днес най-много ни липсва онази спойка, онзи български дух, който ни превръща от население в народ."
 
"141 години след Априлското въстание, тук в Панагюрище за свободата не се шепне, тук за нея отново се пее."

Това каза в словото си по време на националния митинг-заря по повод 141-вата годишнина от Априлското въстание кметът на Община Панагюрище Никола Белишки, предаде Радио "Фокус".


"Дните на слава и трагизъм все още ярко живеят във всеки панагюрски дом. Тук слънцето изгрява над Маньово бърдо, където в боевете възкръсна българската държава. Пътят на България минава през ежедневното завръщане и поклонение пред Перущица, Панагюрище, Копривщица, Батак. Това е българската посока.

Днес в този ден на размисъл, на изповед и преклонение пред онази свята саможертва, пред онзи български дух, който ни направи човеци, нека си обещаем, че всички заедно ще достигнем онази висота на човешкия дух, така че да правим усилия и жертви в името на човешкото благо", каза още кметът на Панагюрище и уточни, че това не са такива жертви, каквито са направили априлци от 1876 година.

"Те жертваха всичко - живота си и децата си, за да можем ние да живеем спокойно. Днес ние крещящо имаме нужда от ново Възраждане, от ново възкресение, защото днес робството е вътре в нас. Нарича се нихилизъм, нарича се омраза, нарича се апатия. Защото днес имаме свобода, имаме мир, но нямаме единение.

Днес най-много ни липсва онази спойка, онзи български дух, който ни превръща от население в народ. Днес ние трябва да имаме вяра - в нас, в бъдещето. С малки крачки и с лъвски скоци да вървим напред и нагоре и с ясната цел - единна и силна България", каза още Белишки.



Няма коментари:

Публикуване на коментар