Зима

Зима
Пролет

2 май 2017 г.

И Варна върна акциите си oт Пловдивския панаир

До този обрат се стигна, след като ИК на ГЕРБ възложи на кметовете на Варна и Пловдив и на общинските съвети да приемат решение за връщане обратно на своите дялове
 
Варна връща акциите си от Пловдивския панаир, които придоби безвъзмездно през август миналата година.

Така след Пловдив, с решение на Общинският съвет в морския град, варненци върнаха своите 16 314 400 поименни безналични акции, представляващи 29 % от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД.

"Във връзка с продължаване на действията за консолидиране на държавната собственост считаме, че е необходимо Общинския съвет във Варна да даде съгласие за безвъзмездно прехвърляне на акциите от Община Варна на Държавата, чрез Министъра на икономиката", обясни вносителят на предложението Марица Гърдева. 


"Считаме, че държавата би защитила по-добре интересите на българските граждани за запазване и развитие на Панаира", каза още тя, предаде „Монитор“.

До този обрат се стигна, след като Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кметовете на Варна и Пловдив и на общинските съвети да обсъдят и приемат решение за връщане обратно на своите дялове. Гласуването не мина без дебати, като общинският съветник Чавдар Трифонов заяви, че с процедурата по придобиването и връщането на акциите „унизихме Варна и институцията Общински съвет“.

„Явно хубавите неща в живота стават за девет месеца, като едно раждане. Радвам се, че стигнахме до правилното решение, въпреки действията, които го предизвикаха", добави пък д-р Ивайло Митковски.

Кметът на Варна Иван Портних обясни, че не са се реализирали очакванията му съдружието с фирмата на Георги Гергов да се развие в изграждането на Експоцентър. 


„Варна е град с много международни прояви, особено през летния сезон, които можеха да станат повод за популяризиране на града и страната. До партньорство обаче не се стигна. Делът на Варна не е достатъчен, за да влияем върху акционерното дружество в своя полза”, подчерта Портних.

Той отрече за пореден път слуховете, че дяловете от Пловдивския панаир са били средство за решаване на проблема с т.нар. "Дупка" в центъра на Варна. 


„Няма да отстъпим от решимостта си да превърнем мястото в музей на открито, в който да намери съвременен прочит хилядолетната история на Варна”, подчерта още варненския кмет.


Няма коментари:

Публикуване на коментар