Зима

Зима
Пролет

10 май 2017 г.

Проф. М. Константинов: Никъде в Европа не се използва мажоритарна система

"Ако смятаме, че това е най-доброто - да си направим още един експеримент с българския избирател."
 
Първият законопроект, който внесе в парламента партията, спечелила най-много гласове на изборите е за мажоритарния вот.

Президентът Румен Радев да определя мандатните райони, които ще са 240 - това предлагат от управляващата партия. Освен това - активна регистрация на българите в чужбина и премахване на партийната субсидия.

„В Европа никъде не се използва мажоритарната система. И ако тази система е толкова хубава, тогава защо не се използва никъде? Френската система в някаква степен прилича на предложената, но е различна. А една от точките на новия френски президент Макрон е да премахне френската система и да я реформира в пропорционална". Това заяви в интервю за радио „Пловдив" професор Михаил Константинов.

Той подчерта, че мажоритарната система се използва само в някои бивши съветски републики и някои африкански държави.

„Ако смятаме, че това е най-доброто - да си направим още един експеримент с българския избирател, но не съм сигурен какъв ще бъде резултатът", коментира експертът по изборно законодателство и допълни, че мажоритарната система у нас се е използвала в периода от 1953 до 1989 година.

„Точно така е била формулирана системата по времето на комунизма. Друг въпрос е, че изобщо не се е прилагала в този ѝ вид", допълни още професор Михаил Константинов.

За намаляване на държавната субсидия за партиите и активната регистрация той коментира:

„Глупаво е да се намали държавната субсидия за партиите от 11 лева на 1 лев. Трябва да се направи на 5-6 лева, защото партиите трябва да има от какво да се издържат."

"А по отношение на активната регистрация - това е полезна идея не само за българите в чужбина, но и за българите в България. И към нея може да се пристъпи, независимо дали ще се промени избирателната система", категоричен е проф. Михаил Константинов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар