Зима

Зима
Пролет

13 май 2017 г.

Обекти за националната сигурност са засегнати от хакерската атака в България

Вредният софтуер превзема твърдите дискове на компютрите, блокира достъпа до информацията и иска откуп за освобождаването й
 
Обекти от значение за националната сигурност са засегнати в България, съобщава Нова ТВ позовавайки се на свои източници. Не се уточняват кои са обектите.

Както вече е известно мащабна хакерска атака блокира милиони компютри в целия свят, включително и в България. Вирусът е засегнал огромни компании, фирми и организации.

Вредният софтуер превзема твърдите дискове на компютрите, блокира достъпа до информацията и иска откуп за освобождаването й. В този случай откупът за всяка отделна машина е 300 евро, като престъпниците искат да им бъде платено във виртуалната валута биткойн.

Според компютърни експерти срещу вируса вече е разработена защита, която освобождава компютрите без плащане на откуп. Последици обаче ще има, смята Иво Мирчев - собственик на IT

„Най-вероятно ще има поражения и за България. Много вероятно е те да бъдат малко по-локални, отколкото във Великобритания, където и болниците, и цялата държавна администрация е обединена в една обща система", коментира експертът Иво Мирчев  по Нова ТВ.

„По всичко личи, че това е може би най-мощната хакерска атака, която познаваме до момента. Все още нямаме реални измерения за последствията", каза той.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар