Зима

Зима
Пролет

12 май 2017 г.

ЕК окончателно отдели Румъния от България и ни прати в трета глуха

Въпреки приказките на родните политици и най-вече на управляващите, че Европейската комисия много оценявала българския напредък и реформи, оказва се - действителността е съвсем друга.
 
При посещението си в Букурещ председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер похвали напредъка на страната, потвърждавайки, че за нея ще отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), както и, че се очаква съвсем скоро тя да стане член на Шенгенското пространство.

Подобни похвали, колкото и да си напъваме паметта, България не е получавала. Независимо от традиционното "кънгречюлейшънс" и дежурна целувка, които Бойко Борисов редовно получава от Юнкер. За София, освен протоколните поздравления, добра дума от Европа скоро не се е чула. Нищо, че след няколко месеца ще поемем председателството на ЕС.

В тази връзка, ето какво казва Юнкер за румънското председателство през 2019 г.: "Не може една страна да председателства ЕС и в същото време да има чувството, че другите я контролират". 


Бихме казали - може, може, та България ще е в точно това положение догодина!

Но очевидно страната ни вече дотолкова изпада от приоритетите на Брюксел, че дори председателят на Европейската комисия не се и сеща за нея. Благодарение на геройските усилия на българските политици от последното десетилетие, стигнахме дотам, че ако през 2007 г. се притеснявахме Румъния да не ни спъне за ЕС, сега съвсем официално я разделят от нас и я правят равноправна с останалите страни-членки. 


А в трета глуха оставаме само ние. Честито!


 
Пламен Иванов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар