Зима

Зима
Пролет

3 май 2017 г.

Работодателите търсят все повече млади кадри заради икономия на заплати и осигуровки

Причината за бума на търсене на неопитни кадри е поредната схема за младежка заетост


Всеки пети шеф у нас наема неопитен служител с цел да свие разходите си за заплати и осигуровки, твърдят експерти по набиране на кадри.

„Доскоро работодателите предпочитаха кандидати с опит, които трябваше да привлекат с по-големи заплати. В последните месеци неопитните кадри са по-предпочитани, защото са по-евтини за фирмата“, обясни пред „Монитор“ специалистът по подбор на персонал Маргарита Николчева. 


По думите й има случаи, в които взетият от университетската скамейка служител може да струва на началника три три по-малко спрямо работник с 5-6 годишен стаж. Началниците привличат новаците с уговорката, че ще ги обучават между 3 и 6 месеца, през които ще им плащат минимална заплата. 

„След това възнагражденията нарастват до 700-800 лв. с обещанието, че ще достигнат сумите на опитните си колеги след година  стаж във фирмата“, обясни още Николчева.

Схемата се прилага най-често за млади финансисти, счетоводители и брокери на недвижими имоти. „Този подход ще се разраства и в останалите сектори, защото освен евтини служители работодателите си осигуряват кадри, обучени според спецификата на фирмата“, заяви Маргарита Николчева.

Интерес към млади кадри без опит по специалността отчитат и от Агенцията по заетостта (АЗ). Всеки ден в бюрата по труда постъпват десетки заявки от работодатели, пожелали да наемат младеж до 29 години. Причината за бума на търсене на неопитни кадри е поредната схема за младежка заетост, която стартира в началото на април. При нея с европейски средства на работодателите се покриват разходите за заплата и осигуровки за период от 6 месеца. В случай, че след края на субсидираният период, шефът наеме на безсрочен трудов договор младежа, държавата покрива разходите за осигуровки за още половина година. 


„Реално фирмите получават безплатни работници. Затова много от работодателите предпочитат да наемат младежи само когато схемата е активна“, признават от Агенцията по заетостта.

В края на март в бюрата по труда са били регистрирани 38 494-ма младежи до 29-годишна възраст. 60% от тях или 23 425 души, са без специалност или професия, показват данните на АЗ. Сред търсещите препитание младоци има и такива, които отиват на интервю за работа с изискване за конкретно възнаграждение. 


„Има младежи, без нито ден трудов стаж по специалността, които заявяват, че не биха приели предложение под 1200 лв.“, твърди експертът по търсене на кадри. 

Най-претенциозни били кандидатите за работа във финансовата сферата, които често се мръщели на оферти за 1000 лв.


Няма коментари:

Публикуване на коментар