Зима

Зима
Пролет

16 май 2017 г.

Мария Габриел ще поеме ресора "Дигитална икономика и общество"

Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който проведе събеседване с кандидата ни за еврокомисар.

Тя беше предложена от българското правителство за поста, който трябва да замени бившия член на Комисията Кристалина Георгиева.

Както се и очакваше Мария Габриел получи ресора "Дигитална икономика и общество" като кандидат за следващ български еврокомисар.

Това стана след кратко интервю за работа, което председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер проведе с нея днес в Страсбург.

Ресорът беше освободен от германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, който получи бюджета на ЕС и персонала след напускането на Кристалина Георгиева в края на 2016 г.

Габриел получи тъкмо портфолиото, за което външният министър Екатерина Захариева се изпусна още миналата седмица. След напускането на Георгиева Борисов искаше България да вземе регионалното развитие или екологията, тъй като имала проблеми, с които да се справи.

В съобщението на Еврокомисията днес се казва, че Юнкер се е убедил в компетентността на Габриел да ръководи дигиталното общество и икономика и е предложил на Европейския парламент и на Съвета да я одобрят като член на европейското правителство, съобщава Dnes.bg.

Председателят на Еврокомисията обаче не предлага Габриел за свой заместник, мястото, което България имаше при комисарството на Георгиева.

Председателят на Европейската комисия съобщи след събеседването, че новата българска представителка ще работи по изпълнението на стратегията за цифровия единен пазар, която си поставя за цел да положи основите за цифровото бъдеще на Европа. И по-специално по развитието на телекомуникационни мрежи, трансгранични цифрови услуги и стимулиране на създаването на иновативни стартиращи европейски предприятия.

Габриел ще бъде подчинена на двама зам.-шефове на Европейската комисия – Андрус Ансип, който отговаря за цифровия пазар и на Юрки Катайнен, който наблюдава инвестициите, работните места, конкурентоспособността и икономическия растеж.Тя ще трябва да съгласува инициативите си с тях.

Предстои евродепутатите да организират изслушване на кандидатката в ресорните комисии, след което да излязат с мнение, което ще бъде окончателно одобрено от страните членки.

Европейската комисия сега ще подготви Габриел за изслушването й пред евродепутатите, където се очаква тя да трябва да докаже, че има компетентност да ръководи ресора, по който никога досега не е работила. Датата на изслушването ще бъде определена до няколко седмици. Мнението на парламента не е задължително за Юнкер, който може да я назначи за еврокомисар и при отрицателно становище.

Докато приключи процедурата, тя ще има статут на "кандидат-комисар" и няма да участва в заседанията на Европейската комисия.

В момента Габриел е евродепутат от комисията за правосъдие и вътрешни работи и работи още в комисията за външни отношения. Тя е член на три парламентарни делегации за отношенията с държавите от Магреб, от Африка, Карибите и Тихия океан и от Средиземноморието. Занимава се още с правата на жените, спазването на човешките права и в подкомисията за борбата с прането на пари и избягването плащането на данъци. Тя е зам.-шеф на парламентарната група на ЕНП.



Няма коментари:

Публикуване на коментар