Зима

Зима
Пролет

8 май 2017 г.

Политическата смърт на един търговски пътник

Думите на Плевнелиев, че всички страни в източния фланг на НАТО имат изтребители Ф-16 са плитка лъжа.
 
Бившият президент очевидно нищо не разбира от авиация и отбрана, но поне е специалист по изчислителна техника и можеше да си включи компютъра, за да направи кратка справка в интернет, преди да тръгне да се излага за пореден път.

Рядко се случва обществена фигура да създаде няколко недоразумения само с две изречения. Дори и да се казва Росен Плевнелиев. Този път обаче бившият президент надмина себе си.

В интервю за bTV навръх празника на Българската армия Плевнелиев се яви като рекламен агент на американската военна индустрия (а вероятно и на точно определена компания), раздавайки „ценни“ препоръки относно решението за нов изтребител. Според него, то трябвало да се вземе не само по технически критерии, но и по… геополитически?! „Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защитят суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. Всички от тях обаче имат Ф-16, а не „Грипен”, мотивира се той.

Жалко е когато думи на бивш върховен главнокомандващ не струват и пет стотинки и могат да бъдат опровергани само с кратка справка в интернет за няколко минути. Тя показва, че Ф-16 по източния фланг на НАТО имат само Полша (48 броя), и Румъния (12 бр.). Полските ВВС използват и 32 бр. МиГ-29, а румънците все още експлоатират и 36 бр. МиГ-21. От един вид изтребител е съставен бойният въздушен парк на Чехия и Унгария и това е шведският „Грипен“, който беше харесан и от българските военни. Двете страни имат по 14 самолета. Словакия пък разполага само с МиГ-29 – 12 броя, България в момента също има само от този вид 15 бр. А Хърватия все още разчита на дванадесет МиГ-21.

Тоест, в страните от източния фланг на пакта в момента летят четири вида изтребители, както следва: 60 самолета Ф-16, 59 МиГ-29, 28 „Грипен“ и 48 МиГ-21.

Ако се следва логиката на Плевнелиев, всички страни от източния фланг НАТО (а вероятно и в целия пакт) трябва да попаднат под монопола на само един производител. Защото няма кой знае какво значение дали Ф-16 са купени от Португалия или от друга държава – още по-големите разходи идват впоследствие за консумативи, резервни части, поддръжка, обучения, логистика и пр. Компанията „Локхийд Мартин“ харесва това!

Къде отива принципът на свободната конкуренция, с който Плевнелиев лягаше и ставаше в кариерата си на пропазарен пропагандист?

Да не говорим, че експрезидент призовава да се манипулира приключил конкурс, който е откроил три оферти за нов изтребител. В условията му не присъства геополитически критерий, има технически задания и параметри. Интересно е дали в качеството си на министър на регионалното развитие инж. Плевнелиев е манипулирал конкурси и е сключвал сделки по геополитически, а не по технически критерии?

След като така и не можа да се превърне в политик, а още по-малко в български политик, специалистът по изчислителна техника и сухо строителство очевидно се връща там, откъдето тръгна – към битието си на търговски посредник. 


Едно ще му признаем – има надграждане. Плевнелиев прохожда в бизнеса с продажба на хороскопи и търговско посредничество с разнообразни стоки, преминава през недвижими имоти, а сега явно е решил да се пробва и с изтребители. 

Сигурно отнякъде е чул, че тук комисионните за лобизъм са най-високи.

Николай Драганов,  Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар