Зима

Зима
Пролет

30 май 2017 г.

Потъваме бързо, но сигурно

Лодките по морето били опасни, водата била мръсна, хотелите не отговаряли на звездите си, магазините ни продавали стоки менте, алкохолът в кръчмите бил фалшив, дрогата пък водела до шизофрения.
 
Ако случайно се отървем от тези неща, то има опасност да ни застрелят, пребият или най-малкото да ни ранят. 

Ако и това ни се размине, то крадците няма да ни простят и ще ни оберат. Дали ще е на плажа, дали ще изпразнят хотелската ни стая, дали ще ни преджобят, докато се разхождаме. Цената на чадъра щеше да е символична, ама по-натам ще я намалят. Това е малко като – Кога ще ми върнеш парите? - Ами тези дни. 

Та и ние чакаме тези дни да имаме евтина сянка на морето. Тези дни ще плаваме и в сигурни лодки. Може би, когато се издавят няколко туристи и стане поредната трагедия, която веднага ще припознаем като проклятие за някой празник. Тогава ще се вземат мерки. 

След стрелбата по Очите миналото лято започнаха проверки на НАП по морето. МВР се разсипа от акции там. Командироваха десетки полицаи. И това лято всичко започна със стария тон на до болка познатата песен. Която звучи леко агресивно, но и леко монотонно. Напевите включваха скъпата сянка, кофти магазините с кофти стоки, бандитите с татуировки, незаконните заведения и опасните лодки. 

Но и това ще се промени. Със сигурност има поне няколко насрочени „обсъждания“ за проблемите по Черноморието. В срещите ще вземат участие и дори представители на НАСА, евентуално. Защото и на Марс такава вакханалия не са виждали. 

Ще си привлечем румънски, английски и може би китайски полицаи. Те ще ни пазят туристите, кучета пък ще душат за дрога на хипарчета и сърфистчета по плажа. И морето ни ще е сигурно. Туризмът ще цъфти. Оборотът ще върви. Ще има спасители. Даже и спасителки. Пречиствателните станции ще никнат като гъби. Полицаите ще следят за пияни и дрогирани зад волана. Комисията за защита на потребителите ще направи мобилни приемни, в които хората да се оплакват. Агенти под прикритие ще се внедряват в бандите за продажба на наркотици. МВР ще инструктира гардовете в дискотеките да не бият невинните туристи, когато са пили две водки повече. Незаконните постройки ще бъдат бутнати, а тези, които са от бетон и желязо ще бъдат замразени. Поне за няколко месеца. Чейнджбюрата няма да ни цакат в курса. Ресторантите няма да ни надписват сметките. Цацата ще е прясна, а бирата газирана и студена. Пътят до морето ще е гладък като стъкло. А полицаи ще следят с дрегери и радари всеки летовник с кола. Ще има тоалетни на всеки километър. Няма да виждаме пикаещи туристи с все още бели задници покрай шосето. Бензинът ще е по-евтин. Пясъкът ще е чист и девствен. Като девойките от Пловдив, София и Стара Загора. Ще е по-чист и честен от тях. 

Всичко ще ни е наред през този летен сезон. Лодките ще са безопасни, но по-сигурно е, че ще потъваме бързо, ако нещо стане. 

Бързо, но сигурно.


Боян Димитров, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар