Зима

Зима
Пролет

30 май 2017 г.

На кого му пука, че Борисов бие на тенис…

Ще кажеш, че сме жители на рая и всичко ни е толкова наред, че се разнообразяваме с премиер по шорти...
 
Чета тия дни заглавия от новините. Бойко Борисов спечелил супер финал на тенис турнир…

Аплодисменти. Голяма радост, голям жар, цели подробни и пребогати репортажи, разкази в детайли, щастливи снимки с „трофеи“, приповдигнати хвалебствия към участниците – политици. Премиерът бил първи. Премиерът, та премиера. Ура, ура, ура. Радостта е задължителна.

Гледам тая стъклена  еуфория и рязко се сещам за романа „Фермата на животните“. Помните, там дето животните, водени от свинете, които се самообявиха за най-най умните и завзеха властта в ръце. И хоп. После измислиха великата седма животинска заповед – „всички животни са равни, но някои са по-равни от други“. Чуден роман, ама и в него всичко беше задължително. Дори и най-препоръчителните неща…

Точно така ми изглежда това нефелно опиянение около подобни събития. Известни играели тенис, давали пример на младите…

Благодаря за такъв пример. Голяма работа свършихме, като погледахме малко премиера, барабар с другите политици да поиграе  тенис.

Голям праз. Това е, като да сме корабокруширали на опасен остров, където ни грози смъртна опасност от канибали, но ние седим и се блещим срещу камъче на плажа и викаме – брей, брей, глей к‘во хубаво камъче…

На кого му пука, че Борисов играе тенис, честно?

И по-важното, с какво това е полезно?

Как му звучи тоя еуфоричен тенис репортаж на човека, дето целогодишно пише писма до премиер и институции, че му е съсипан животът, но никога не получава отговори?

Как пасва истерията около тенис-турнира, когато светът се къдри от терористични актове, а ние сме пътека за терористите и още една ограда не можем да си достроим?

Колко важни са топките за тенис точно?

Когато сме първи сред измиращите народи и по неграмотност? И супер напред по бедност? И нищо не работи в тая държава – ни администрация, ни бизнес може да вирее нормално? А ние, топките на премиера, та топките на премиера…

И какво като Борисов бие на тенис? Особено, когато не бие в политиката с европейските лидери…

Няма причина да се занимаваме с такива глупости. Само че ни занимават. Ще кажеш, че сме жители на рая и всичко ни е толкова наред, че се разнообразяваме с премиер по шорти. Но не.

Цинично е да се взираме  в това, но не и във въпроса – какво работят тия хора, дето тичат по терена в тоя турнир…

Дано като слушате тия новини, поне малко ви е яд и гняв, от това, което чувате.

В противен случай, значи че отдавна сме във Фермата и сте длъжни да ръкопляскате на животните, дето са по-равни от вас на терена в тоя идиличен тенис турнир.



Ева Истаткова, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар