Лято

Лято

30 май 2017 г.

След КСНС: Ще модернизираме, ще актуализираме...

След по-малко от месец - до 20 юни, трябва да е готов анализ на системата за сигурност с хоризонт следващите пет години.
 
Това стана ясно след първото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев.

"От изключителна важност е да сложим всички ресурси на масата, да преценим отново дефицита от способности и да направим ефективно разпределение на ресурсите по отделните елементи от системата за национална сигурност“, каза държавният глава след заседанието, Dnes.bg.

Участниците в Съвета обсъждаха близо четири часа рисковете и заплахите за националната сигурност и необходимите мерки, които да бъдат предприети.

До 30 юни трябва да бъдат разработени конкретни планове за ускоряване на проектите за модернизация на армията и за поддръжка на наличната техника. До края на 2017 година трябва да е готов национален план за достигане на 2% от БВП за отбрана до 2024 година, съобщи още президентът.

Радев благодари на участниците в КСНС за постигнатия консенсус и изтъкна, че без разбиране по проблемите на сигурността няма как да има икономическо развитие и просперитет в държавата.

Президентът изтъкна и че трябва да се създадат условия за водене на пълноценна бойна подготовка, да има възможности за кадрово и професионално развитие, да се вземат мерки за доокомплектоване на състава.

По думите му е необходима актуализация и усъвършенстване до края на 2017 година на Стратегията за национална сигурност, която не съответства на съвременната среда за сигурност.

Радев посочи и че е необходима актуализация на нормативната уредба, недопускаща външна намеса във вътрешнополитическия живот на страната.Няма коментари:

Публикуване на коментар