Зима

Зима
Пролет

20 юни 2017 г.

БДЖ ще купи 15 нови влака през есента

Дружеството ще получи 224 млн. лева безвъзмездна помощ от държавата
 
БДЖ ще купи 15 нови влака през есента. В момента университетски професори работят заедно със специалисти от железопътната компания, за да формират визия какви мотриси и влакове са нужни, за да придобие дружеството вид на европейска компания и да предлага адекватна услуга. 

Това обяви зам.-транспортният министър Велик Занчев.

Той съобщи, че Европейската комисия е дала в петък разрешение на българското правителството да подпомогне Български държавни железници с 224 млн. лева, безвъзмездна помощ за завършване на реформите в дружеството.

Така на практика железницата става приоритет на държавата, получила е признанието на ЕК и е доказала надеждността си.

"С въвеждането на ТОЛ таксите ще поставим на една плоскост железопътния и автомобилния транспорт, които ще станат равнопоставени и ще се конкурират адекватно", каза още Занчев.

Зам.-министърът обяви, че в следващ план холдингът ще продължи работа за увеличаване на инвестициите.

Подходът ще бъде сменен и вместо държавното дружество да взима търговски кредити и да инвестира чрез тях, ще се инвестира чрез капиталовия трансфер, т. е. чрез държавата.

Занчев обясни, че инвестицията за нови влакове трябва да нарасне до над 400 млн. лева с времето.

В момента се изпълняват няколко обществени поръчки за ремонт и модернизация на остарелите локомотиви, казаха от БДЖ. Това ще продължи, докато не се модернизира напълно железницата.

С държавната помощ от 224 млн. лева ще се погасят задълженията към банките кредиторки и облигационерите, с 97 млн. лева ще бъде покрит дългът към НКЖИ, уточни Занков.

От БДЖ обявиха, че от 2019 г. изцяло ще заработи и системата за онлайн закупуване на билети.



Няма коментари:

Публикуване на коментар