Лято

Лято

1 юни 2017 г.

КСНС не даде отговор на въпроса „коя е царицата на боя“

Като всички Консултативни съвети при президента досега, и последният се отличи с едно гръмко празнословие.
 
Изглежда този формат е иманентно неспособен да произведе конкретни решения. 

Какво стана ясно след заседанието във вторник? Че има съгласие между политическите партии да се увеличат разходите за военни нужди. Точка. 

И че ще купуваме, каквото там купуваме, на лизинг, със срок на изплащане 15-20 години. Това бе комай единственото по-конкретно послание. Оттук нататък започват разногласията.

Добре, повече пари, но за какво?

"Ние нямаме никакъв спор с президента, че трябват нови самолети, танкове и всичко останало", коментира премиерът Борисов след заседанието на КСНС. И как иначе? Повече от ясно е, че българските въоръжени сили се нуждаят от всичко. Въпросът обаче, който политиците трябваше да решат, е за кое по-напред да се харчат пари – за танкове, самолети или кораби. Тъй като е повече от ясно, че парите не стигат за всичко. Този най-важен въпрос така и не получи отговор.

Общо за отбрана през тази година са заделени 1, 1 млрд. лв. - със 78,8 млн. лв. повече в сравнение с миналата.  Министерството на отбраната разполага с 402 млн. лв., разпределени както следва:  31 млн. – за осигуряване летателната годност на изтребителите МиГ-29, 200 млн. – за придобиване на нов тип боен самолет, и 171 млн.- за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб. Бюджетът не осигурява средства за проекта за модернизация на Сухопътните войски. Така е замислен и гласуван не от друг, а от ГЕРБ в предишния им мандат.

Да дойдат танковете!

И ето че само пет месеца по-късно, докопали се за трети път до властта, хората на Борисов изведнъж ревизираха стратегията си за развитието на въоръжените сили и решиха, че тъкмо сухопътните войски трябва да са приоритет. Да, но пари за тях в бюджета не са предвидени! И след КСНС при президента, този въпрос остава висящ. 


От ГЕРБ продължиха да настояват, че модернизацията на сухопътните части трябва да е с предимство и че танковете са по-важни от изтребителите. Въпреки че допреди половин година, при формирането на бюджета, бронираната техника им е била последна грижа. 

Откъде този внезапен интерес? Вече писах, че американски инвеститори се натискат за производство на бронирана техника у нас и комисионите са неустоима съблазън за властта. Виж, със самолетите работата е по-трудна. Там техническите експертизи са готови и няма възможност за корупционни маневри. 

С вкопчването си в модернизацията на сухопътните сили ГЕРБ  и патриотите бързат да осребрят властта. Отделно това е начин да вбият клин между разните видове войски, да ги вкарат в безсмислено противопоставяне, да породят вражда – идеалната димна завеса за кражби. Насъскването на кашици срещу пилоти цели да настрои обществото срещу „скъпите“ изтребители в полза на „танковете“. Защото оттам се чакат комисиони. С това се обяснява и доктриналното изказване на Борисов след КСНС: „Мога да споря много за кой е майката или царицата на боя. Това е пехотата. Във всички военни доктрини пише, че където не мине пехота, няма спечелена война".

В същото време, обаче, президентът Румен Радев, като бивш шеф на ВВС, е твърдо решен да се погрижи за военновъздушните сили със закупуването на нови многоцелеви изтребители. Отделно от това, държавният глава настоява да се увеличи численият състав на военнослужещите, тъй като в момента не достигат кадри, както и да се подобрят материалните им условия за живот, което също струва милиони. В това отношение той има подкрепата на БСП, която обяви темата за свой приоритет.

Тези два интереса – на Борисов и Радев, влизат в пряко противоречие и тепърва ще произвеждат искри между изпълнителната и президентската власт.

Доктрината „и вълкът сит, и агнето цяло“

Бъдещите колизии между отделните заинтересовани групи могат да бъдат избегнати, само ако всеки докопа дела си на принципа „и вълкът сит, и агнето цяло“. Но подобна подялба ще е повече от порочна, тъй като ще е в резултат на дребни корупционни сметки, а не на цялостна визия за подобряване на отбранителните способности на страната и защитата на националния интерес. Това ще рече – на всеки да се даде по нещо. Танковете – на ГЕРБ и патриотарстващите им партньори, самолетите – на президента, корабите – на който трябва. Заплатите на военните да се вдигнат с малко, но недостатъчно. Да продължи отливът от армията. А в резултат тесен кръг хора да станат милионери.

Последният КСНС не даде отговор на въпроса „коя е царицата на боя“ и не обезвреди опасните мини пред сигурността на страната, маскирани като „модернизация на въоръжените сили“. 


Затова тепърва ще гърмят.


Атанас Добрев, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар