Зима

Зима
Пролет

9 юни 2017 г.

Между шведската маса и ибрика

Има нещо в нашата народопсихология, което предопределя крайни поведенчески модели

Скандалът около изказването на шефа на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин разкрива една простичка истина - не са ни виновни турците и турското робство. 


Има нещо в нашата народопсихология, което предопределя крайни поведенчески модели - например да засвидетелстваме почит и уважение към порива за свобода, традиционно отбелязвайки 2 юни като ден на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България, и едновременно с това да проявяваме типични черти на потомствени ибрикчии.

Като народ винаги сме имали проблем с определянето на границата, която разделя свободата от свободията. Най-простият пример е поведението на българските шофьори в чужбина - там те спазват правилата стриктно, сякаш са родени на асфалта на германска магистрала. По нашите пътища обаче ела ги виж -  хем престъпват законите, хем бият, ако им направиш забележка.

Сигурен съм, че ако българин се държи в Швеция така, както онзи 53-годишен швед, дето преби камериерка в "Слънчев бряг", на никого, дори и на шефа на тяхната хотелиерска асоциация, нямаше да му хрумне да призове да пазят българските туристи, щото са много чувствителни и няма повече да се появят по тези географски ширини. И дума да не става, защото законът е един за всички, без значение българин ли си, швед или извънземен.

В България е иначе. Законите са така написани, че са врата у поле - дори да си "наглец" с 18-годишна присъда, ще намериш законен начин да ги заобиколиш. Неслучайно в държавата от години се говори за закон за лобизма, но никой от т.нар. законотворци не си помръдва пръста да го напише. Защото е едно да защитаваш нечии интереси по закон, а друго - с добре платени договорки зад кулисите.

Ако питаш такива като Рагин, трябва много да внимаваме и да си затваряме очите. Шведите са прекрасни туристи, още повече на тях дължим шведската маса и шведската тройка. А, и шведската стена, която обаче е с далеч по-малка популярност. Но дори и българската представа за тези наложили се на наша почва понятия е далеч от шведската. В началото от XIV век се родил обичай на такива маси да се събират търговци и аристократи, за да пийнат по чаша шнапс и замезят с намазани с масло и вкуснотии сандвичи, преди да седнат на трапезата за основно хранене. А у нас шведската маса е основно хранене, миг преди края на света. Или маса, заобиколена от русокоси мадами.

Що се отнася до шведската тройка, това също е исторически факт, който няма нищо общо с разюзданото въображение на българина. Просто крал Густав III наел 20 години по-възрастния граф Адолф Фредерик Мунк, който имал голям опит с жените, да му помогне в интимното общуване с кралица София Магдалена. И Мунк помогнал, като давал инструкции на кралската двойка и показвал как и къде да се докосват.

Ето, такива неща измислили шведите, наред с шведската стомана. И със сигурност ще заклеймят 53-годишния си съгражданин за изцепката му на "Слънчев бряг". Неслучайно Швеция по традиция е сред първите места в класацията за щастие. Специалистите обясняват това, че там стриктно спазват т.нар. неписан закон на Янте, който посича всяка глупашка проява на индивидуализъм. Едно от правилата му е лаконично - не мисли, че някой друг ти е виновен.

В нашата страна обвиняваме турците и турското робство за съществуването на поговорката "Преклонена главица сабя не я сече". 


Значи винаги ще има такива като Рагин...
 Шведска маса - мечта!

Румен Савов,  Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар