Зима

Зима
Пролет

9 юни 2017 г.

Румен Радев: Ще поканя Владимир Путин за тържествата по случай 140 години от Освобождението

"България не трябва да третира никоя държава като враг."

"В най-скоро време ще разговарям по телефона с Владимир Путин и ще го покана за тържествата у нас по случай 140 години от Освобождението!"


Това заяви в интервю за бТВ президентът Румен Радев.

"Нямам намерение да не го правя заради обсесията на шепа хора, изпаднали от парламента", посочи той.

"България не трябва да третира никоя държава като враг", убеден е държавният глава.

Радев обяви, че още не е говорил с президента на Русия за поемане на патронаж на тържествата, но по принцип е говорил с посланика на Русия у нас. Предстои му разговор с президента с Путин.

Президентът Румен Радев отговори и на въпроси за отношенията България - Турция.

"Турция за нас е добър съсед, стратегически партньор", убеден е Румен Радев.

"Равнопоставеност, добросъседство, ненамеса във вътрешните работи", това според Румен Радев са принципите, върху които трябва да се изграждат отношенията ни с Турция.

"На Консултативния съвет по национална сигурност се обединихме, че трябва да има законодателни промени. Много важни са законите за вероизповеданието, за политическите партии, тогава ще се неутрализира тази намеса. На първо място ние трябва да гарантираме нашият суверенитет и сигурност", каза още Румен Радев.

"Искам българите зад граница да гласуват. Но в никакъв начин да не гласуват под строй. На този срамен акт трябва да се сложи край", каза той по отношение на гласуването в Турция.

Запитан има ли заплахи от Турция, Румен Радев каза, че по време на предизборната кампания бяхме свидетели, че имаше такава намеса на всички нива.

„Приложихме предупредителна административна мярка на шест лица, които водеха дейност тук. Искам да благодаря на всички отговорни служители – ДАНС, прокуратурата, МВР, които спомогнаха това влияние да бъде неутрализирано и да се проведат едни честни избори“, каза Румен Радев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар