Зима

Зима
Пролет

29 юни 2017 г.

Комисия на НС ще разследва НДК

Председател на комисията е Диана Йорданова от ГЕРБ, прочула се като "госпожа Ви Ай Ай"
 
Анкетна комисия ще разследва скандалите около изразходването на парите за ремонт на НДК, реши единодушно Народното събрание - без нито един против и въздържал се. 

Предложението за парламентарното разследване бе на БСП, а ГЕРБ го подкрепи.

Управляващите обаче не приеха искането на социалистите комисията да е на паритетен принцип и гласуваха да е на пропорционален. БСП поискаха в замяна председател, но и това не бе прието. Председател на комисията стана депутатката от ГЕРБ Диана Йорданова, прочула се като "госпожа Ви Ай Ай", заради начина, по който прочете римската цифра VII.

Напрежението около Двореца на културата избухна преди няколко дни, когато вицепремиерът Лиляна Павлова уволни директора на НДК Мирослав Боршош. Мотивите й бяха, че е застрашено европредседателството. Боршош пък отвърна, че не иска да подписва обществени поръчки под натиск и на ръба на закона.

При дебатите по създаването на новата комисия социалистите припомниха, че кабинетът отпусна на два транша 17 млн. лв. и 25 млн. лв. за ремонта на НДК за европредседателството. БСП напомни и че прокуратурата вече разследва ръководството на Двореца за неправилно разходване на средства.

"Има реален шанс да се изложим пред чужденците. Големият въпрос е как се харчат парите на българските данъкоплатци. Има ли такъв натиск, оказван ли е на някой", обясни целите на поисканата комисия Жельо Бойчев от БСП.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че управляващите са подкрепили създаването на комисията, защото винаги са били за прозрачност.

Той обясни, че има междинен одитен доклад за състоянието на НДК, с който вицепремиерът Лиляна Павлова е запознала приемиера, а последвалите действия на властта целели да се спре забавянето в подготовката за европредседателството.

"Няма тема, която може да ни притеснява", отсече Цветанов.

Патриотът Павел Шопов похвали мнозинството, че се е съгласило със създаването на комисията.

"Опозицията се беше настроила да развие поредната драматична своя свада и ярост... Но разочаровахме най-вече младите колеги от БСП - наострени за днешния ден. Вчера цял ден артилерийска подготовка по телевизионния екран, днес някои щяха като партизански отряд да громят врага, а изведнъж се оказа празно пространство", описа той настроенията на социалистите, цитиран от Dnes.bg.

Шопов поиска и да се създаде комисия "Бузлуджа" - за това кой и как е довел паметника до пълна разруха.

Диана Йорданова

Няма коментари:

Публикуване на коментар