Зима

Зима
Пролет

2 юни 2017 г.

Зинедин Зидан извърши коренна промяна в "Белия балет"

Въпреки всички съмнения той започва да изглежда като един много специален треньор...
 
Той бе издънка във втория отбор на "Реал" (М). 

Дори изглеждаше, че ще се превърне в поредния футболен гений, който обаче не успява да пренесе таланта си от терена на резервната скамейка.

Само 17 месеца след като пое най-трудната работа в света на футбола Зинедин Зидан е на прага на историята. Именно той може да влезе в аналите, като стане единственият треньор, който печели трофея в Шампионска лига два поредни пъти. Тъй че големият въпрос е какво направи Зизу, за да промени коренно както своята кариера, така и представянето на „Кралете”?

Дубъл

Когато бе начело на дублиращия отбор, си личеше, че Зидан има големи проблеми да говори пред медиите. Затова и се очакваше той да няма нужната харизма да води първия тим на "Реал". На терена бе подобна картинка – неговият отбор се измъчваше в мачовете. Зизу бе сравняван с Пеп Гуардиола, който спечели титлата в Трета дивизия на Испания с „Б” тимът на "Барселона". Каталунецът обаче имаше по-добри футболисти. Зидан от своя страна нямаше как да разчита на играчи като Бускетс и Педро. Той разполагаше с вундеркинда Мартин Йодегаард, когото обаче не успя да подготви за голямата игра. Тренировките на Зизу бяха еднотипни и отборът така и не успя да спечели промоция. За сметка на това работата в първия отбор на "Реал" е много по-отговорна и Зидан си взе поуки и показа, че има бъдеще в занаята.

Медии

Благодарение на сините очи, усмивката и чара си той вече успява да се измъкне дори и от най-неприятните въпроси на журналистите. Зидан е толкова харизматичен, че медиите вече не обръщат внимание дори на нецензурните думи, които използва. Преди време той описа физическото състояние на "Реал" като: „шибано невероятно”. Зизу говори пред журналистите на различен от родния си език, но го прави с усмивка, затова и му е простено. Той дори изглежда, че вече се наслаждава на светлините на прожекторите.

Философия

Отборът му се уповава на здрава защита и силна халфова линия, много близки до тези на световния шампион от 1998-а Франция. Освен това Зидан е силно повлиян от италианската философия. Той бе футболист, който дълги години игра под ръководството на Марчело Липи в "Ювентус", както и на „италианския” французин Дидие Дешан.

Кариера


Дори и да спечели Шампионската лига ще бъде много трудно да подобри представянето си от първия сезон на „Бернабеу”. Пред Зизу има много сериозни предизвикателства, които ще покажат истинските му умения. През миналото лято, когато бе първата му предсезонна подготовка, той не трябваше да мисли за нови попълнения, тъй като клубът изтърпяваше наказание. Този път обаче нещата са различни. Давид де Хеа е първият потенциален проблем. Зидан е голям фен на настоящия страж на тима Кейлор Навас. Но Де Хеа е гласен за негов заместник, а това ще постави Зизу в много тежка ситуация. Освен това самият треньор се надява един ден да поеме Франция. Той обича националния тим и в родината му го виждат като наследник на Дидие Дешан.

Помощник

Зидан не направи никакви гръмки трансфери, но той се подсигури, като си доведе доверен помощник. Именно така Зизу показа своята лоялност. Специалистът взе своя приятел от детството Давид Бетони, с когото се познават още от 16-17-годишна възраст, когато се състезават за "Кан". Те дори са делели един апартамент в града. Бетони винаги е бил защитник за втора и трета дивизия, като слага край на кариерата си през 2004-та. Приятелството между двамата продължава и до днес, като Зидан отказа да привлече някое голямо име за свой помощник и заложи на своя другар, въпреки че той нямаше нужните сертификати от ФИФА, когато легендарния халф пое мадридчани.

Подобрение

Най-голямата разлика в "Реал", откакто Зидан е начело на отбора, е физическото състояние на играчите. Миналото лято той доведе бившия кондиционен треньор на Лион Антонио Пинтус. Той също така бе в Монако, когато тимът достигна до финала на Шампионска лига през 2003-та. След това Пинтус бе отмъкнат от Дешан в националния тим на Франция. Селекционерът на „петлите” работи с него по време на престоя си в "Ювентус" и "Челси". Пинтус направи така, че в момента, в края на сезона, футболистите на "Реал" да изглеждат изключително свежи. Кристиано Роналдо в частност направо лети.

Роналдо

Роналдо няма как да е недоволен от Зидан. В последните осем гостувания португалецът бе титуляр само в три. Той често бе оставян да почива у дома, когато ставаше въпрос за съперник, който не представлява заплаха за Реал. Зидан дори помоли Роналдо да забрави за „Златната обувка”, като му сподели, че по този начин той ще е по-свеж във важните мачове и ще спечели „Златната топка”. Сега спокойно можем да кажем, че планът на французина работи.

Тактика

Често Зидан е критикуван, че не е много добър тактик. Треньорите на съперниците обаче не мислят така. Наставникът на "Ейбар" Хосе Мендилибар, чийто тим спечели точка на „Бернабеу” в началото на сезона, сподели: „Реал играе с два коренно различни стила. Те разполагат със сила и скорост, с която всички сме свикнали. Когато обаче на терена са младите футболисти, те играят с невероятен ритъм и точни подавания, което също е много ефективна тактика”. Това е истина. Зидан има страшно силен състав, но той също така успява да извлече максимума от това, с което разполага.

Скандали

За разлика от предшественика си Рафаел Бенитес Зидан се ползва с доверието на съблекалнята. По времето на испанеца често се чуваше за един или двама футболисти, които не са щастливи в тима. Зизу обаче се опитва всички да се чувстват полезни. Това важи дори и за Хамес Родригес, за когото се говори, че напуска до месец. Колумбиецът се чувства добре на „Бернабеу”, особено след като му бе дадена възможност да играе роля в спечелването на титлата в Примера дивисион и достигането до финал в Шампионска лига.

Треньор на годината

Трябва да изчакаме и да видим дали "Реал" ще спечели в Уелс. Ако това се случи, Зидан ще напише история. Нито един треньор на мадридчани не е успявал да спечели титлата и Шампионска лига от 1958-а насам. Освен това никой не е печелил в две поредни години най-комерсиалния турнир в Европа. За момента Зизу печели средно по една титла на всеки 100 дни. В първенството е взел 146 точки от общо 174 възможни в 58-те си мача начело. Стигна и до два финала в Шампионска лига. Един път може да спечели отличието на магия, но два пъти? 


Въпреки всички съмнения той започва да изглежда като един много специален треньор.


Пийт Дженсън, Dailymail.co.uk, превод: "Телеграф"

Няма коментари:

Публикуване на коментар